Pátek, 26. dubna 2024

Co umějí nové pračky

Aktuální modely mají větší kapacitu, šetří. vodou, samy si zvolí vhodný program...

Co umějí nové pračky

Vyperou dvakrát více prádla než vaše stará pračka, spustí se na přání třeba i o půlnoci, a pokud o to stojíte, lehce použité prádlo "navoní", takže bude ještě použitelné. Aktuální modely praček toho umí opravdu hodně, většinou ale nejde o žádná velká kouzla. Spíš o uživatelsky příjemná vylepšení, která mají samozřejmě i své limity. Jak fungují některé z nich a co od nich můžete očekávat?

Stejně velký buben zvládne více prádla

Ještě před pár lety byla standardní kapacita praček pět kilogramů. To už neplatí. I když jsou samotné přístroje stejně velké (ne-li menší), vejde se do nich šest, sedm či osm kilogramů prádla. Z kapacity bubnu se stává úspěšný prodejní argument.

Nejen pro velké rodiny. Velkoobjemové pračky umožňují vyprat rozměrné textilie, jako jsou polštáře a přikrývky, které by se do starších modelů nevešly. Buben pračky přitom zůstal prakticky stejně velký. Zvýšit kapacitu umožnilo především využití technologie sprchování prádla, které snížilo potřebné množství vody, a to ať už jde o systémy takzvaného přímého sprchování, kterým jsou vybaveny kvalitnější modely praček, u nichž voda proudí pomocí oběhového čerpadla a tryskami, nebo o "kaskádové" praní, u nějž funkci trysek nahrazují děrovaná žebra bubnu.

Nové cesty, jak zvýšit účinnost praní, testují výrobci i u povrchů bubnů. Patentovaný voštinový buben používá ve svých pračkách například Miele, podle Davida Hladkého jde u něj především o šetrnější praní: "Výhodný je především u materiálů, které tvoří žmolky. V bubnu je menší počet dírek a mají menší průměr, takže při větších rychlostech odstřeďování není prádlo tolik protlačováno ven a tvorba žmolků se omezí. Navíc díky tvaru voštiny se na bubnu tvoří vodní film a prádlo je díky tomu lépe provlhčováno."

Hladinový spínač reguluje množství vody

Tak například systémy automatického nastavení programu slibují, že přístroj sám odhadne, kolik je prádla, jak moc je špinavé, a podle toho zvolí vhodný program.

V nějaké podobě dnes automatické programy používá prakticky každý výrobce, bez ohledu na to, jak jim říká, například Whirpool a jeho Šestý smysl. Zatímco u stále ještě klasických praček, kde se u každého programu počítá s určitým množstvím prádla a tomu je přizpůsobeno množství vody, tento typ praček pracuje na principu takzvané volné lázně a pomáhá nejen šetřit vodou, ale také s ní příliš nešetřit. Jedna z nejčastějších chyb, které jsou u praní způsobeny lidským faktorem je totiž praní příliš velkého množství prádla v příliš malém množství vody, tedy přeplňování.

"Funguje to na principu hladinového spínače," říká Daniel Hladký ze společnosti Miele. "Jak se napouští voda do pračky, částečně se vsákne do prádla a zbytek vody, který se nevsákne do prádla, zůstane volně v pračce. Pračka pak podle zvoleného typu prádla určí, jak vysoko má hladina této "volné" vody sahat, aby jí nebylo příliš málo (v takovém případě hrozí, že se prášek pořádně nerozpustí a že prádlo nebude dobře vypráno) ani se jí neplýtvalo - jinak to bude u odolného bavlněného prádla, jinak u jemných tkanin nebo outdoorového oblečení.

Mimochodem, právě tady narážejí výrobci praček na hranici u svých úsporných modelů. Spotřeba vody při praní se v posledních letech snížila z dříve běžných 150 litrů na jeden cyklus až ke hranici 30 litrů. Další úspory vody už ale při současné technologii praní nejsou efektivní, jen obtížně by totiž bylo možné dosáhnout toho, aby přístroj plnil svou funkci na sto procent.

Lepší praní, i když ne nutně úsporu vody, nabízejí také takzvané aqua senzory. Ty zjišťují, kolik nečistot a pracího prášku je ve vodě, která z pračky odtéká, a podle toho zkracují nebo naopak prodlužují dobu a počet máchání prádla.

Hudba blízké budoucnosti: automatické dávkovače

Zatímco automatické systémy pro kontrolu vodní hladiny už u nových praček v podstatě zdomácněly, automatické dávkovače pracích prostředků jsou zatím novinkou. Novinkou, které patří budoucnost, protože po éře šetření vodou a energií se vývojové týmy výrobců začínají zaměřovat na tuto oblast, kde je pro úsporná opatření vůči naší peněžence i životnímu prostředí mnohem větší prostor. Pokud neplánujete výměnu pračky okamžitě, právě toto je vylepšení, jehož vývoj se vyplatí sledovat. Už proto, že náklady na prací prostředky tvoří v současnosti 40 procent nákladů na praní v domácnostech po dobu životnosti pračky (včetně pořizovací ceny přístroje).

Inteligentní funkce umožní opravit přístroj na dálku

Další vývoj čeká také funkce ovládacího panelu tohoto domácího přístroje. Funkce umožňující odložit prací cyklus na předem stanovenou dobu už patří i k vybavení praček střední třídy. Budoucnost ale patří mnohem sofistikovanějším systémům, ovládaným nejen přes digitální panel na pračce, ale také dálkově, například přes chytrý mobilní telefon.

Jaké funkce by mohla taková inteligentní pračka nabídnout? Půjde o řešení takového typu, jaký teď nově uvádí na trh například firma LG pod názvem Smart Diagnosis. Pokud se zákazníkovi pračka porouchá, zatelefonuje na technickou podporu firmy a stiskne příslušné tlačítko. "Přístroj pak vydá sekvenci tónů, pomocí kterých pracovník podpory rozpozná problém," vysvětluje Martin Malý ze společnosti LG.

Další inovace umožní i zavedení chytrých rozvodů energie, které se v Česku bohužel zatím jen testují. Přístroj připojený v takzvané síti smart grids bude moci během dne sledovat tarif za odběr energie a spustit se ve chvíli, kdy praní bude stát méně.

4 tipy, jak vybrat pračku

1. Pro koho je určena?

Jde samozřejmě o kapacitu, ale nejen o ni. Řada výrobců nabízí speciální funkce, které někdo ocení a jiný nevyužije. Jde například o speciální programy pro funkční textilie, osvěžení prádla nebo na praní košil. Co se kapacity týče, díky automatické regulaci spotřeby vody neplatí automaticky, že se nehodí pro malou rodinu, zacházejí s ní šetrněji než tlačítko pro poloviční náplň u starších modelů - a umožní vyprat i tak rozměrné věci, se kterými si dříve poradily jen průmyslové přístroje v čistírnách.

2. Přední, nebo horní plnění?

V tom, jak vyperou, mezi nimi rozdíl není. Záleží jen na vašich preferencích a prostorových možnostech. Pračky s horním plněním bývají užší a hlubší.

3. Automatické systémy jsou výhodou.

Ať už jde o nastavení množství vody nebo prášku, či úpravu pracího cyklu podle čistoty vody vytékající z pračky při odstřeďování, vyplatí se. Jak ukazují průzkumy, které si pro své potřeby pořizují výrobci praček, lidé mají při praní tendenci chronicky plýtvat nebo naopak příliš šetřit. Automatické programy si s tím poradí lépe.

4. Se sušičkou, nebo bez?

Pokud máte dost místa, lepší je vždy samostatný přístroj. Už kvůli povrchu bubnu - samostatné sušičky jej mají hladký a díky tomu se prádlo snáze žehlí.

AUTOR: Radka Hrdinová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů