Středa, 24. dubna 2024

Pětinu německé elektřiny už vyrobí zelené zdroje

Zelené elektrárny letos vyrobily už o 14 procent elektřiny více než loni. Největší boom zažila stejně jako v Česku fotovoltaika.

Pětinu německé elektřiny už vyrobí zelené zdroje

Německá vláda kancléřky Angely Merkelové, která na jaře prosadila, že Německo vyřadí do roku 2022 z provozu všechny jaderné elektrárny, včera obdržela pozitivní zprávu od Spolkové energetické agentury (BDEW). Podle té dosáhl v první polovině letošního roku podíl obnovitelných zdrojů na celkové produkci energie již 20,8 procenta, což představuje 14% nárůst oproti loňsku.

Za rok 2010 činil podíl obnovitelných zdrojů energie na celkové produkci 18,3 procenta.

Podle analytiků tak má Německo slušně nakročeno ve svých plánech zvýšit do 11 let podíl produkce energie ze zelených zdrojů na 35 procent.

Vyhráno však ještě Berlín nemá. Dny, kdy se na německém pobřeží budou naplno točit větrné elektrárny a Německo z obnovitelných zdrojů vyrobí více energie, než jí spotřebuje, jsou podle skeptiků ještě v nedohlednu.

Aktuální německá spotřeba elektrické energie je 275,5 miliardy kilowatthodin (KWh). Z obnovitelných zdrojů energie, jako jsou voda, biomasa, vítr a slunce, se přitom za současného stavu vyrobí "pouze" 57,3 miliardy KWh.

Solární boom

Pokud jde o jednotlivé zdroje obnovitelné energie, největší nárůst produkce zaznamenali odborníci energetické agentury u fotovoltaických elektráren.

Ty v první polovině letošního roku vyrobily o 76 procent elektřiny více než loni a s 3,5% podílem se staly třetím největším obnovitelným zdrojem v Německu.

"Je to způsobeno boomem solárů a počtem slunečných dnů v uplynulém půlroce," zdůvodnila vývoj BDEW. Podle ní si ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů drží prvenství i nadále větrné elektrárny následované elektrárnami na biomasu.

Důvody solárního boomu v Německu byly podle odborníků stejné jako v Česku. Hlavním z nich byl nečekaný propad cen fotovoltaických panelů.

Zatímco snižování výkupů cen elektřiny ze solárních elektráren bylo v obou zemích zákonem omezeno na několik procent ročně, ceny panelů se od roku 2006 snížily o více než polovinu. To vedlo k přívalu investorů a spekulantů a k neomezenému růstu množství připojovaných elektráren.

Německo bylo nakonec pružnější než Česká republika a výkupní ceny snížilo radikálně ve třech krocích během druhého pololetí 2010.

Do fotovoltaiky zároveň v Německu putovaly velké dotace od státu. Do odvětví jen v loňském roce přitekly rekordní investice v celkové výši 19,5 miliardy eur.

Ostatním obnovitelným zdrojům se dostaly investice maximálně v řádu stamilionů eur.

Fotovoltaika jádro nenahradí

Odborníci teď soudí, že pokud se chce Německo do roku 2022 plně připravit na konec jádra, musí začít mnohem více investovat do jiných zelených zdrojů energie, které jsou vzhledem ke geografické poloze Německa spolehlivější než fotovoltaika.

Podle expertů by měly peníze putovat do větrných elektráren, které už nyní vyprodukují třikrát více elektřiny než solární zařízení. Podle Německé federace obnovitelných zdrojů se budou větrné elektrárny v roce 2020 podílet na celkové produkci elektřiny čtvrtinou.

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů