Pátek, 26. dubna 2024

Havířovští radní nechtějí stavbu bioplynové stanice v Šenově

Havířovští radní nechtějí stavbu bioplynové stanice v Šenově

Radní Havířova na Karvinsku dnes jednoznačně odmítli stavbu bioplynové stanice v sousedním Šenově. ČTK o tom informovala mluvčí Havířova Eva Wojnarová. Energetic Center Šenov chce v průmyslové zóně v areálu bývalých Mlýnů Šenov postavit společnost V.I.T. Group. Její manažer Petr Vávra dnes ČTK řekl, že stavba stanice bude záviset na rozhodnutí kraje.

"S výstavbou bioplynové stanice nesouhlasíme především z důvodu jejího umístění. Může to být jeden z dalších zdrojů, který bude životní prostředí našeho města negativně ovlivňovat," uvedl v tiskové zprávě havířovský primátor Zdeněk Osmanczyk (ČSSD).

Wojnarová dodala, že havířovská rada již v květnu požádala o to, aby záměr postavit bioplynovou stanici nedaleko hranice města byl posuzován v celém rozsahu zákona o životním prostředí. "Ani nově zpracovaná dokumentace však radní nepřesvědčila o tom, že nový provoz nebude zatěžovat již tak špatné životní prostředí," vysvětlila mluvčí. Zamítavé stanovisko podle ní podpořili starosta Šenova Antonín Ševčík (ČSSD), za havířovskou komisi životního prostředí její předseda Jan Nezhyba a negativní stanovisko mají i členové občanské komise havířovské části Šumbark, kde žije okolo 20.000 obyvatel.

"Je to průmyslová oblast, ve které chceme uskutečnit záměr, který má smysl a není proti ničemu. V rámci životního prostředí nemá chybu, je dobře postavený a nehrozí z něj žádné nebezpečí," řekl Vávra. Dodal, že pokud projekt absolvuje velkou studii EIA, která vyhodnocuje vliv na životní prostředí, znamená to, že svému okolí neškodí. "O projektu rozhodne kraj. Pokud ho zamítne, nebude co řešit," dodal Vávra.

Zdůraznil, že nejde o žádnou spalovnu. "Proces spočívá v tom, že se biomasa chemicky přeměňuje na lehké sloučeniny, z nichž se uvolňuje bioplyn," vysvětlil. Uvedl, že nadále trvá nabídka, aby se zájemci zúčastnili zájezdu na místo, kde už taková stanice funguje. "Nebráníme se tomu ukázat, jak to jinde funguje. Zájem ze strany města byl ale nepatrný," řekl manažer V.I.T. Group.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů