Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ke spalovně u Plzně se mohou do měsíce vyjádřit lidé i úřady

Ke spalovně u Plzně se mohou do měsíce vyjádřit lidé i úřady

Ode dneška do 30 dnů se mohou lidé, úřady a obce vyjádřit k záměru Plzeňské teplárenské, která chce do roku 2015 postavit v Chotíkově u Plzně spalovnu komunálního odpadu za zhruba 2,5 miliardy korun. Dokumentaci, která hodnotí případné dopady stavby na životní prostředí, dnes zveřejnil krajský odbor životního prostředí na webových stránkách. ČTK to řekl vedoucí odboru Martin Plíhal.

Spalovna už má přitom od 8. listopadu kladný závěr zjišťovacího řízení, který uvedl, že záměr nemusí povinně absolvovat celý proces EIA (posouzení vlivu stavby na životní prostředí). Investor tak mohl zahájit územní řízení. Stavba podle posudku nebude mít na životní prostředí velký dopad.

"Investor chce ale dobrovolně projít celým procesem EIA, a proto podal dokumentaci, a proto následuje tento další postup, který skončí stanoviskem včetně veřejného projednání," řekl Plíhal.

Teplárna tak reagovala na požadavky některých sdružení a obyvatel. Zástupci ekologické organizace Děti Země chtěli, aby se uskutečnila "velká EIA", tedy nejpřísnější posouzení vlivů stavby spalovny s roční kapacitou 95.000 tun odpadu. Občanské sdružení Plzeňané proti spalovně navíc podalo v březnu stížnost k evropským komisařům.

"Připomínky určitě kraji v termínu zašleme. Doufáme, že toto udělají i Děti země a Plzeňané proti spalovně," řekla Kateřina Moučková ze Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov, které dlouhodobě vystupuje proti stavbě. Sdružení podle Moučkové, podobně jako Hnutí Duha a Arnika, odeslalo přihlášku do územního řízení na spalovnu, které už začalo.

"Kladný výsledek zjišťovacího řízení je naprosto dostatečný pro to, abychom mohli spalovnu postavit. Druhá EIA přípravu projektu spalovny nijak nezpozdí," řekl šéf teplárny Tomáš Drápela. Prý "naprosto nepředpokládá", že by druhý posudek vyzněl pro firmu negativně. Není k tomu žádný důvod, dodal. Také proto investor dobrovolně přistoupil k vypracování velké EIA. Podle Drápely jde o vstřícný krok k veřejnosti.

"Připomínky, které k dokumentaci dojdou do 30 dnů (29. září), se předají zpracovateli posudku EIA, který má 60 dnů na jeho vypracování a připraví doporučující nebo nedoporučující stanovisko k dopadům záměru na životní prostředí," uvedl Plíhal. Až bude posudek hotový, musí být po dobu 30 dnů zveřejněn. Pět dnů po uplynutí této třicetidenní lhůty má být veřejně projednán, to by se mělo stát zhruba v prosinci.

Kraj, město Plzeň i Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje spalovnu odpadů podporují. Teplárna podala v červnu žádost o dotace z operačního programu Životní prostředí. "Čekáme na verdikt, pracujeme na projektu pro územní rozhodnutí a připravujeme podmínky pro druhé kolo výběrového řízení na generálního dodavatele, které by mělo být vyhlášeno do půl roku," uvedl Drápela. Do prvního kola se přihlásilo 11 firem.
Spalovna komunálního odpadu, na jejíž přípravě teplárna pracuje už od roku 2004, bude podle mluvčí teplárny Petry Siegerové patřit k menším zařízením. "Zařadí se ale mezi nejmodernější spalovny v Evropě. S velkou rezervou bude splňovat všechny ekologické předpisy ČR i EU. Její plánovaný tepelný výkon je 35 MW, elektrický sedm megawattů," dodala. Spalovna podle ní nahradí až 80.000 tun hnědého uhlí.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů