Pátek, 29. března 2024

Podporují ekologické vytápění

Podporují ekologické vytápění

Už od roku 2003 poskytují v Písečné (okr. Frýdek-Místek) domácnostem nevratný příspěvek (až do 30 tis. Kč) na pořízení kotle pro spalování biomasy, tepelného čerpadla nebo solárního systému. Žadatel musí být vlastníkem rodinného domu a topit kotlem na tuhá paliva, případně být vlastníkem novostavby. Kromě příspěvku může žadatel získat na tyto účely i bezúročnou půjčku (též až do 30 tis. Kč).

Jak uvedl starosta Bc. David Ćmiel, v obci s 220 rodinnými domy dosud bylo podpořeno 31 instalací - 25 kotlů na dřevní pelety, dva na dřevo a čtyři tepelná čerpadla. >>Finanční rezervu jsme pro tuto podporu nikdy nevytvářeli, neboť jsme vždy hospodařili s přebytkem. Žádosti o příspěvky i půjčky se rovnoměrně rozkládají v čase a dokážeme jim pokaždé vyhovět. Do rozpočtu obce zhruba 6,5 mil. Kč se ani nezařazuje kapitola, která by pro daný rok obsahovala předem určený objem prostředků na tyto účely. Zájem o dotace nebyl nikdy natolik dramatický, aby překročil naše finanční možnosti. Stereotypy občanů se mění velmi pozvolna a předpovídat, kolik lidí se do našeho projektu zapojí, je složité. Jejich zájem je totiž ovlivňován hlavně aktuální cenou používaného paliva, jeho dostupností, obchodní sítí prodejců apod.,<< řekl.

Bc. David Ćmiel rovněž shrnul, co by doporučil jiné obci, pokud by chtěla podobný projekt uskutečnit. >>Je nutné zpracovat zásady poskytování příspěvku a půjčky, právně vše ošetřit a zajistit i způsob kontroly. Podporovat čisté technologie s vysokou účinností, nikoliv kotle, které spalují všechno. Členové kontrolního výboru mohou kvůli kontrole zařízení vstupovat do domu na základě do smlouvy zahrnutého závazku občana. Nemáme stanovenou udržitelnost projektu. Doporučuji předem rozhodnout, zda po dvaceti letech - s ukončením životnosti kotle, bude moci občan přejít na novou technologii a získat další podporu obce,<< uzavřel starosta Písečné.

Podpořte Písečnou v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR

Vítězem kategorie Obec soutěže E.ON Energy Globe Award ČR, zaměřené na projekty šetřící energii, přírodu a přispívající k ochraně životního prostředí, se letos stala Písečná se svým (zde popsaným) projektem Program podpory ekologického vytápění v obci.

Nyní až do 10. října má veřejnost možnost zdarma elektronicky hlasovat pro jednoho z vítězů všech sedmi kategorií soutěže, a určit tak jejího celkového vítěze. Hlasující navíc mohou získat některou z věcných cen.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů