Úterý, 19. března 2024

Nabídku na odstranění ekologických škod dali všichni tři uchazeči

Nabídku na odstranění ekologických škod dali všichni tři uchazeči

Nabídku v miliardovém tendru na odstranění starých ekologických škod podali všichni tři uchazeči, kteří postoupili do druhého kola, tedy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services ze skupiny J&T. Zástupci firem to dnes bez dalších podrobností sdělili ČTK. Ministerstvo financí tuto informací potvrdilo. Konečný termín pro podání nabídek byl dnes v 16:00, obálky s nabídkami budou otevřeny 13. září.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Stát vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Zapečetěné obálky s nabídkami zůstanou podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba uloženy na MF v trezoru. V souladu se zákonem o veřejných zakázkách byly zaslány pozvánky členům hodnotící komise jmenované vládou, která na prvním jednání 13. září nabídky otevře. Po výběru té nejvhodnější bude smlouva na plnění veřejné zakázky ministrem financí předložena k posouzení a případnému schválení vládě.

Obří ekologickou zakázku vláda schválila v červnu 2008. MF ji ale muselo pozastavit kvůli Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který přezkoumával stížnosti některých účastníků tendru. Do tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo.

MF nyní nechává hodnotu zakázky prověři mimo jiné i proto, že zakázka se stala terčem kritiky z řad politiků, ekologů i z Nejvyššího kontrolního úřadu. K likvidaci škod by podle kritiků mohla stačit třetinová částka z uvedených 114 miliard Kč. Samotnou cenu MF nechce kvůli běžícímu tendru zveřejnit.

Tendr na odstranění starých ekologických škod se týká 510 lokalit po celé ČR. Jejich seznam počátkem letošního dubna zveřejnilo ministerstvo financí s tím, že tak chce zvýšit transparentnost celé zakázky. Zájemci o zakázku měli navíc přístup do takzvaného dataroomu, který obsahuje informace nezbytné pro ocenění nabídek.

Tendr se týká například areálu Kovošrotu Praha v Kolíně, Českých Budějovicích nebo Praze. Dále seznam uvádí třeba Papírny Jindřichov, areály společností Paramo, Unipetrol, Spolana, Mora Moravia, Velamos, Škoda Auto, OKD, Benzina nebo Avia.

Vláda v minulém týdnu schválila nové složení devítičlenné hodnotící komise, která posoudí jednotlivé nabídky. Jsou v ní tři zástupci ministerstva financí, po dvou za ministerstvo průmyslu a obchodu a životního prostředí a po jednom zástupci ministerstva spravedlnosti a úřadu vlády.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů