Sobota, 20. dubna 2024

Sokolov hledá jiné zdroje na pokračování zateplování budov

Sokolov hledá jiné zdroje na pokračování zateplování budov

Sokolov hledá jiné dotační zdroje na zateplování městských budov. Poté, co se v operačním programu Zelená úsporám kvůli nedostatku peněz zastavily dotace pro veřejné budovy, chce své projekty přihlásit do výzvy Operačního programu Životní prostředí. V něm má šanci aspoň některé projekty uplatnit, řekl dnes novinářům místostarosta Karel Jakobec (ODS).

Sokolov má v současné době připraveny tři velké projekty zateplování. Jeden se týká posledních čtyř mateřských škol, které ještě zatepleny nejsou. Celkové náklady v tomto případě činí 29 milionů korun. Město chce zateplit i domy s pečovatelskou službou za celkem 37 milionů korun. Poslední projekt počítá se zateplením ubytovny v areálu Baníku Sokolov za 4,8 milionu korun.

"Víme, že přetlak žádostí bude velký a asi se nám nepodaří získat dotace na všechny. Ale některé z projektů mají podle informací z ministerstva vysoké hodnocení a mohly by dotaci získat," uvedl Jakobec.

Není ale ještě jasné, kdy by měla být výzva pro veřejné budovy vypsána. Pokud se podaří dotace získat, práce by podle místostarosty mohly začít nejdříve v polovině příštího roku nebo i později.

"Každopádně se chceme o dotace pokoušet. Jak ukázaly zkušenosti z předchozích investic do zateplení našich budov, už nyní přinášejí milionové úspory ve vytápění," doplnil Jakobec.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů