Čtvrtek, 18. dubna 2024

Petr Nečas k ekotendru..

Petr Nečas k ekotendru..

HN: V pondělí se budou otevírat obálky v obřím tendru na likvidaci starých ekologických škod. Co by se pak podle vás mělo stát?

Měla by zasednout příslušná komise, vyžádat si analýzy nabídek, zda jsou reálné, zda nejsou záměrně podstřelené, aby pak uchazeč mohl vyžadovat další platby. A pak by komise měla jít s nějakým doporučením do vlády.

HN: A jakou představu o výsledku máte vy?

Musíme postupovat tak, abychom se vyhnuli arbitrážím. Naprosto legitimním řešením je prostě nevybrat vítěze. Nechci vydávat silácká prohlášení, ale tato zakázka ve mě od počátku vzbuzuje obrovské množství otazníků. Za prvé: snížení počtu uchazečů na pouhé tři znamená návodné jednání ke kartelové dohodě. Za druhé: čím nižší počet účastníků v jakékoli soutěži, tím vyšší cena. A za třetí: Není dobré mít všechno svázané v jednou velkém, těžko kontrolovatelném balíku.

HN: Zato Miroslavu Kalouskovi se ta úvaha, zdá se, velmi líbí. Může tato vláda padnout na ekotendru?

Může padnout na čemkoli zásadním. Nedovedu si představit že by vláda pod mým vedením byla spjata s kauzou, ve které jde o desítky miliard a která je provázena korupčními pochybnostmi. Nechci, aby moje vláda měla za sebou něco jako grippeny, Mostecká uhelná, OKD nebo pandury. Teď mluvím obecně, nikoli o ekozakázce.

HN: Považujete ekotendr za ovlivněný korupcí?

Můžu říci jen to, že podle mého názoru je tendr vysoce riskantně nastavený směrem ke kartelové dohodě.

HN: Tvrdíte, že pokud by byl vybrán vítěz tendru, stát může přijít o desítky miliard korun?

Toto riziko považuji za reálné. Od začátku je vytvářena nesmyslná atmosféra. Přesným součtem nepřesných čísel ekologických záruk se vytvořila představa, že je potřeba 115 miliard. Jenže zadavatel dodnes nezná ani přibližný odhad částky, která bude na likvidaci škod skutečně potřeba. Představte si to na příkladu z běžného života - je to něco podobného, jako byste si chtěli koupit auto, a vůbec si nezjistili ceny na trhu.

HN: Podle toho, co jsme četli ve zprávě BIS, očekáváme v nejbližší době policejní razii v české justici. BIS doslova píše, že zaznamenala "kontakty představitelů justice na osoby z kriminálního prostředí".

Nepochybuji, že všichni postupují tak, jak mají, že informace BIS jsou sdíleny s příslušnými složkami policie a že jsou konány kroky včetně použití operativní techniky. Jde o to, zda se jedná o ojedinělé prohnilé články justičního řetězce nebo o širší záležitost.

HN: A jak je to podle vás? Jako premiér máte jistě od BIS ještě mnohem přesnější informace.

Mám, ale nemohu o nich hovořit, neboť bych porušil zákon. Ale jde o spíše první variantu, není to tak, že by soudcovský stav a státní zastupitelství byly napadeny korupčním morem. Mimochodem ty zprávy se týkají častěji justice než státního zastupitelství.

HN: Představitelé justice reagovali na zprávu BIS velmi podrážděně, jde podle nich o bezprecedentní útok tajné služby na justici. Mají pravdu?

Že existují indicie o úplatném chování politiků, soudců či novinářů, je skutečnost.

Petr Nečas (ODS), předseda vlády.
* 19. 11. 1964 V roce 1988 ukončil studium na Přírodovědecké fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Brně, obor fyzika. Pak čtyři roky pracoval v Tesle Rožnov pod Radhoštěm jako technolog. Do ODS vstoupil v roce 1991. Od roku 1992 je poslancem. Zároveň v létech 1995-6 byl prvním náměstkem ministra obrany. Od roku 1999 do 2010 byl místopředsedou ODS. (V roce 2002 prohrál souboj o post předsedy strany s Mirkem Topolánkem o 2 hlasy). Po odstoupení Mirka Topolánka z funkce předsedy převzal Nečas v dubnu vedení ODS. Od 20. června téhož roku je předsedou strany. O osm dní později jej prezident jmenoval premiérem. Petr Nečas je ženatý, má dva syny a dvě dcery.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR: Jindřich Šídlo
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/autori

kráceno

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů