Pátek, 26. dubna 2024

AVE CZ plánuje v areálu v K. Varech vybudovat třídící linku

AVE CZ plánuje v areálu v K. Varech vybudovat třídící linku

Odpadová společnost AVE CZ plánuje ještě letos ve svém areálu v Karlových Varech zprovoznit novou třídící linku, kde by se dotřiďoval odpad ze sběrných nádob. Měla by sloužit pro třídění odpadu z celého kraje, protože v samotných Karlových Varech je takového odpadu málo. Nejbližší třídící linka separovaného odpadu je na Tachovsku.V rámci otevření nového sídla společnosti to dnes ČTK ředitel AVE CZ pro západní Čechy Jakub Lev.

Třídící linka bude dotřiďovat papír a plast. I když se podle zkušenosti odpadových firem lidé postupně naučili třídit, stále ještě je v kontejnerech na separovaný odpad asi 20 až 30 procent nevyužitelného odpadu. Třídírna by tak měla ve výsledku zvýšit kvalitu vytříděného materiálu. Měla by mít kapacitu až 800 tun odpadu ročně.

Podle krajského radního pro životní prostředí Jaroslava Bradáče (ČSSD) bude linka dobrá nejen pro samotné třídění odpadu, ale i pro výuku. Dosud totiž musely exkurze školáků a dalších zájemců jezdit až do Černošína na Tachovsku, aby se podívaly, jak se separovaný odpad zpracovává.

Plánovaná třídírně by měla začít fungovat ve zkušebním provozu zhruba od podzimu. Stát bude v hale za hlavní budovou AVE CZ v Karlových Varech - Dalovicích.

Své sídlo firma zcela zrekonstruovala. Původní, už zdevastovaný dům po sběrných surovinách, upravila a k němu přistavěla novou budovu z ocelové konstrukce. Za 24,7 milionu korun tak vznikla budova, která poskytne zázemí asi 70 pracovníkům a zároveň bude reprezentativním sídlem společnosti.

Společnost AVE CZ působí v Karlovarském kraji kromě Karlových Varů také v Nejdku , Kraslicích a od loňského roku převzala i technické služby ve Františkových Lázních.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů