Pátek, 26. dubna 2024

Úhošť - Tabulová hora

Úhošť - Tabulová hora

Úhošť - Tabulová hora - krajinná dominanta se strmými svahy v SZ části Doupovských hor, 2,5 km JZ od Kadaně.Národní přírodní rezervace. Na náhorní plošině o velikosti 80 hektarů bývalo kdysi hradiště z doby bronzové a osídlení Kelty. Je významným archeologickým nalezištěm. Je ukázkou geologického vývoje Doupovských hor s výskytem řady chráněných druhů rostlin a živočichů.

Z Kadaně vede na vrchol naučná stezka. Jsou odtud nádherné rozhledy na Doupovské a Krušné hory, Kadaň, Klášterec nad Ohří a Chomutov.

Úhošť je z geologického hlediska významnou tradovanou lokalitou, dokazující stratovulkanický charakter doupovského vulkánu. Z genetického hlediska jde o erozivní relikt distálních svahů doupovského komplexu, kde jsou, stejně jako na jiných nedalekých lokalitách, odkryty lávové proudy bezolivinických a výše olivinických alkalických vulkanitů. Ve skalních defilé na svazích Úhoště je odkryta sekvence devíti lávových proudů různých bazaltických hornin (nefelinit, tefrit, pikrobazalt, bazalt) jejichž pořadí výlevu dokládá komplikovanou stavbu magmatického krbu (Rapprich a Holub, 2008). Většina takzvaných tufových poloh byla nově interpretována jako polohy zjílovělých autoklastik (brekciovité povrchy lávových proudů). Mohutný skalní masiv Úhoště leží na oligocénních tufech, ve kterých jsou paleontologicky významné polohy vápence a již vytěžené vrstvy seladonitu.

Foto na: www.turistika.cz

ZDROJ: www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů