Pátek, 19. dubna 2024

Vyhraje Nečas, nebo Kalousek? Mocenský boj o ekotendr finišuje

Soupeření o pozice uvnitř vlády převládají nad věcnou debatou o výhodnosti ekozakázky.

Vyhraje Nečas, nebo Kalousek? Mocenský boj o ekotendr finišuje

Obří ekologická zakázka na odstraňování starých ekologických škod se podle všech indicií stala spíše otázkou politickou než ekonomickou. Střetává se zde hlavně premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek.

Nečas se v rozhovoru pro HN opět postavil proti začlenění všech zakázek do jednoho tendru, tentokrát to nicméně učinil po podání nabídek třemi společnostmi. Nečas si prý nedovede představit, že by jeho vláda byla s tendrem za desítky miliard spojována. Zvláště ne v případě, kdy je spojován s celou řadou korupčních podezření či utváření kartelů. Víceméně tím říká, že jeho vláda jen otevře nabídky tří uchazečů, ale vítěze nevybere.

Tento krok se nicméně nelíbí Kalouskovi, který tendr v létě 2008 ještě za Topolánkovy vlády inicioval. "Vláda by se neměla rozhodovat na základě spekulací či zbožných přání lobbistů, vláda by se měla rozhodovat na základě tvrdých dat," říká pro HN.

Arbitráže nehrozí

Zatímco Nečas varuje před možnou korupcí a lobbingem v případě jednoho megatendru, podle Kalouska se naopak lobbisté mohou skrývat za snahou o jeho zrušení. Rozhodovat by proto měla jen výše nabídky.

"Nemám jedinou informaci, která by mohla riziko kartelu podpořit," říká. "Jestli někdo dopředu hlásí výsledek, ať už negativní či pozitivní, tak je mi to podezřelé," přihazuje Kalousek.

Oba se přitom shodují v tom, že České republice za zrušení zakázky nehrozí ze strany zájemců arbitráž. To, že se nejdříve otevřou nabídky a pak se z nich nevybere vítěz, tomu má podle Nečase zabránit. Kalousek s ním souhlasí. "Arbitrážní řízení nehrozí, vyhradili jsme si samozřejmě možnost nevybrat nikoho," říká.

Za faktické zrušení obřího ekotendru se staví i organizace Transparency International. "Jde o největší jednorázový korupční obchod v dějinách této země s enormním rizikem vyvedení miliard, nebo dokonce desítek miliard korun ze státního rozpočtu," říká její ředitel David Ondráčka.

I podle nich se jedná o politickou zakázku. Spíše než o detaily samotného tendru má jít o mocenský boj uvnitř vlády právě mezi Nečasem a Kalouskem.

Obálky budou otevřeny zítra

To je problém i pro Pavla Borůvku, obchodního ředitele společnosti Marius Pedersen, která minulé pondělí podala v tendru svou nabídku. Stát by si podle něj měl uvědomit, že společnosti musely v souvislosti s tendrem vynaložit značné úsilí a náklady.

Rušení zakázky kvůli "politickým šarvátkám" by podle Borůvky mohlo veřejné tendry v očích případných seriózních zájemců zdiskreditovat. Uzavírání kartelů podle něj u zakázky nehrozí. Jediné, čím může být tendr nestandardní, je jeho rozsah.

Právě okolo ceny celého tendru panuje nejistota a možné odhady se zásadně liší. Vláda si chtěla nabízené ceny jistit vypracováním dvou posudků, které zpracovaly poradenské společnosti Deloitte Advisory a Ernst & Young.

Nicméně i ty jsou podle Ondráčky nestandardní. "Díky krátkým lhůtám si musí poradenské firmy do jisté míry cucat čísla z prstu," uvádí. Podle kritiků je podivné i to, že odhady na takovou zakázku nebyly hotové již při jejím vyhlašování.

Co se opravdu stane, bude jasné až v následujících dnech. Nabídky by měly být otevřeny v úterý 13. září a poté zpracovány hodnoticí komisí. Bude nicméně až na vládě, jestli rozhodne finanční výhodnost podaných nabídek, nebo protikorupční argumentace premiéra Petra Nečase.

Obří ekotendr

114

miliard činí celková výše garancí státu na ekologické zakázky.

25-40

miliard jsou odhady toho, na kolik by mohla zakázka stát přijít.

3

společnosti podaly minulé pondělí do tendru své závazné nabídky.

Geosan Group

Přes 60 procent společnosti patří dvěma zahraničním společnostem s neznámým majitelem z Kypru a Velké Británie. Zbylých 35,4 procenta patří podnikateli Luďku Kostkovi.

Marius Pedersen Engineering

Zde vlastní 57 procent společnost Marius Pedersen, spojila se s rakouskou skupinou VCP a s plzeňským architektem Hynkem Gloserem.

Environmental Services

Jejím jediným akcionářem je investiční skupina J & T.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů