Pátek, 29. března 2024

Školy z Vysočiny mapují přírodu své obce a okolí

Školy z Vysočiny mapují přírodu své obce a okolí

Brtnice - Se začátkem nového školního roku se osm škol z kraje Vysočina pustilo do zajímavé práce na školních projektech týkajících se tématu udržitelného rozvoje. Po celý následující školní rok budou žáci se svými učiteli zkoumat, co se v okolí jejich školy či obce objevuje za rostliny, živočichy, horniny atp.

Zapojili se tak do programu "Podpora komunitní funkce škol" vyhlášeného ekologickým centrem Chaloupky a podpořeného z ESF EU a státního rozpočtu ČR v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Projektu se účastní tři střední školy - Katolické Gymnázium Třebíč, Gymnázium Chotěboř a Gymnázium a SOŠ Moravské Budějovice a pět základních škol - ZŠ TGM Jihlava, ZŠ Želiv, ZŠ Předín, ZŠ Polná a ZŠ Dolní Rožínka. Ze zjištěných informací a nafocených fotografií budou skupinky dobrovolných badatelů tvořit např. svůj vlastní klíč k určování rostlin z okolí školy, informační plakáty o ekosystému nedaleké řeky v proměnách čtyř ročních období nebo deskovou hru o přírodě "za humny". Žáci budou moci svou práci konzultovat s odborníky v oborech zoologie, botaniky, atd.

"Doufáme, že se díky těmto projektům prohloubí či dokonce vznikne nová spolupráce školy s rodiči, místními spolky popřípadě dalšími potencionálními pomocníky žijícími či pracujícími v okolí školy," říká Eva Králíková, ze střediska ekologické výchovy Chaloupky o.p.s.

Součástí každého školního projektu bude též tzv. pracovní den, během něhož žáci, učitelé, rodiče a snad i někdo další z veřejnosti podají pomocnou ruku přírodě v okolí dané školy či obce. V rámci těchto dnů mají školy v plánu např. vyčistit kus řeky, pomoci místní ZO ČSOP s prořezávkou náletových dřevin či s vyvěšováním budek pro hnízdění ptáků. Na konci projektu uspořádá škola tzv. slavnostní projektový den, na němž širší veřejnosti představí výsledky své celoroční činnosti v projektu. Koncem května 2012 se zástupci všech škol potkají na závěrečném setkání a předají si své zkušenosti s mapováním okolí a se spoluprací s veřejností.

Pokud byste měli zájem zapojit se do projektu některé školy a nabídnout jim svou odbornou či laickou pomoc, ozvěte se na e-mail eva.kralikova@chaloupky.cz nebo na telefon 733 156 735.

Podrobné informace poskytne:
Eva Králíková, Chaloupky o.p. s.,
tel.: 567 213 662, mob.: 733 156 735, e-mail: eva.kralikova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů