Pátek, 19. dubna 2024

V PRAZE PROBĚHNE SVĚTOVÝ TÝDEN ŠETRNÉHO STAVEBNICTVÍ

Světový týden šetrného stavebnictví (World Green Building Week) proběhne letos 19. - 23. září 2011 ve více než 50 zemích světa.

V PRAZE PROBĚHNE SVĚTOVÝ TÝDEN ŠETRNÉHO STAVEBNICTVÍ

V Praze organizuje akci Česká rada pro šetrné budovy. V jejím rámci je nachystána řada přednášek, párty, setkání s politiky a exkurze na staveniště radikálně šetrné budovy s pre-certifikací LEED Platinum.
Hlavní výhody šetrného stavitelství jsou ekonomické. Šetrné budovy se prostě vyplatí a těm, kteří je umí stavět nebo v nich mají kancelář, přinášejí konkurenční výhody. Ekonomice šetrného stavění se budeme věnovat v přednášce Obchodní model šetrných budov (19.9. od 9:30 v Hub Praha, Drtinova 10, P-5).
Šetrná transformace stavebnictví přináší fascinující příběhy. Přijďte si například poslechnout příběh cihly, aneb Nové trendy v cihlářství (21.9. od 13:00 v Hubu) nebo přednášku Historie a budoucnost skla ve stavebnictví (20.9. od 11:30, v Hubu).

Pro architekty máme připravenu lahůdku věnovanou revoluci v navrhování budov - Building Information Modeling v architektonické praxi (21.9. od 14:00 v Hubu).

Šetrný stavební trend by se ale neměl týkat jen samotných budov, ale celých měst. Tohoto tématu se dotkneme v přednášce Urbanistický vývoj Prahy, jeho nejvýznamnější novodobé mezníky a úvahy o budoucnosti (20.9. od 9:30 v Hubu).

O šetrném stavebním trendu budeme v rámci Světového týdne šetrného stavebnictví informovat také politiky. Delegaci Rady přijme například primátor Prahy Bohuslav Svoboda nebo ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Setkání proběhne také s předsedou rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Pavlem Suchánkem. Věříme, že to časem pomůže šetrným rekonstrukcím budov, ve kterých sídlí státní správa.

A abychom pořád jen nevzdělávali, připravili jsme také párty pro všechny příznivce šetrného stavění (19.9. od 19:00 v Hubu) a setkání se zástupci Rad pro šetrné budovy ze zemí Visegrádu (23.9. od 11:00 v Hubu).

Akcí v rámci týdne je ale víc. Jejich úplný přehled najdete na www.czgbc.org. Zájemci se mohou registrovat na http://www.czgbc.org/tyden-setrneho-stavebnictvi. Vstup je po registraci zdarma.

FAKTA O TRANSFORMACI STAVEBNICTVÍ
Zajímavá fakta stavebního sektoru a šetrného stavebnictví vydávaná u příležitosti Světového týdne šetrného stavebnictví 2011.

Stavebnictví má dlouhodobé problémy, které nejsou způsobeny současnou ekonomickou krizí. Jako obor je málo inovativní, chybí mu procesní transparentnost[1] a jeho výrobky jsou příliš energeticky a zdrojově náročné. Podle Mezinárodní energetické agentury spotřebovávají budovy v členských státech OECD okolo 35 % energie a globálně dokonce téměř 40%.[2] Ročně se ve stavebnictví spotřebují 3 miliardy tun surového materiálu, zhruba 40-50% celkové spotřeby zdrojů na světě[3], 20% celkové spotřeby vody[4] a jedna čtvrtina celkové těžby dřeva.[5] Navíc: Budovy produkují 8,6 miliard tun oxidu uhličitého (a jiných emisí) ročně, což je téměř jedna čtvrtina celkových emisí na světě.[6] V EU jsou výstavba a provoz budov odpovědné za 36% emisí CO2.[7] Pozor změna Stavebnictví se díky těmto skutečnostem dostává do konfliktu s okolím, ve kterém došlo v posledních letech k významným změnám: 1. Zvýšily se ceny fosilních paliv a energie a předpokládá se, že tyto ceny dále porostou.[8]'[9] 2. Zvýšila se vnímavost společnosti vůči environmentálním problémům. Tato agenda pronikla do politiky a následně do legislativy. 3. Nastoupily nové technologie umožňující lepší návrh, management, funkci i údržbu stavebních projektů. Napětí způsobené disharmonií mezi proměnou okolí a situací v oboru vyvolává tlak na transformaci stavebnictví, ke které pozvolna dochází. Transformační snahy stavebnictví se dají nejlépe pozorovat na příkladu světového hnutí za šetrnou, "zelenou" či udržitelnou výstavbu, které v posledních několika letech zesílilo.

Tempo se zrychluje a trend zasahuje také Česko

Pouze 24% stavebních firem ve světě se v roce 2003 zabývalo šetrným stavebnictvím. V roce 2013 očekáváme zapojení již 94% společností. Více než polovina firem se bude šetrnými budovami zabývat intenzivně.[10] Důvodem je samozřejmě ekonomika a efektivita.

Při použití současných technologií mohou šetrné budovy snížit spotřebu energie o 30-50%, emise CO2 o 35%, produkci odpadu o 70% a spotřebu vody o 40%.[11]
Náklady na stavbu šetrné budovy jsou obvykle o 3-5% vyšší než u standardních budov.[12] Např. v USA navýší základní LEED certifikace náklady o 0-3%, přičemž nejvyšší úroveň certifikace, platinum, o méně než 10%.[13]
Z globálního průzkumu stavebního sektoru vyplynulo, že 56% stavebních firem předpokládá velký rozvoj šetrného stavebnictví. Dalších 30% předpokládá pomalý ale stabilní rozvoj této oblasti.[14]
Velký nárůst zájmu o šetrné stavění je patrný také v Česku. Do roku 2010 byla v Praze pouze jedna budova s komplexní certifikací šetrnosti: centrála ČSOB v Praze Radlicích (LEED Gold). V roce 2010 přibyly budovy Zlatý Anděl (Praha 5) a BB Centrum (Praha 4), obě BREEAM In Use. Na léta 2011 - 2013 se ale v Praze chystá dalších nejméně 18 nových projektů s komplexními certifikacemi, z toho dvě s LEED Platinum a jedna s BREEAM Excellent. Tento nárůst nejlépe vypovídá o novém trendu, zatím především na trhu s komerčními administrativními budovami.

Co je Světový týden šetrného stavebnictví:

Světový týden šetrného stavebnictví (World Green Building Week) proběhne letos 19. - 23. září 2011 ve více než 50 zemích světa. Akci vyhlásila Světová rada pro šetrné budovy, aby upozornila na potenciál šetrného stavebnictví a důležitost vytváření šetrnějších a zdravějších budov a obcí. Poprvé se podobný podnik konal v roce 2009. Do projektu se zapojují lokální rady pro šetrné budovy z celého světa, které jsou ve Světové radě pro šetrné budovy volně sdruženy. Loni se do týdne šetrného stavebnictví zapojilo 30 zemí, letos to bude skoro dvojnásobek.
V Praze organizuje akci Česká rada pro šetrné budovy. V jejím rámci je nachystána řada přednášek, párty a exkurze. Na jednotlivé akce se můžete registrovat zde:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů