Čtvrtek, 28. března 2024

Do hry o prolomení limitů těžby uhlí vstoupil Klaus

Těžaři se staví proti novele, která má zrušit vyvlastňování pozemků. Odpůrci návrhu vyrazili za Václavem Klausem, který je podpořil.

Do hry o prolomení limitů těžby uhlí vstoupil Klaus

Těžaři, průmyslníci a zástupci zaměstnavatelských svazů včera lobbovali na Hradě. Nelíbí se jim chystaná novela horního zákona, která ruší možnost vyvlastnit pozemky ležící nad zásobami hnědého uhlí na severu Čech. O ty jde i dalšímu účastníkovi setkání, předsedovi Svazu měst a obcí ČR Danu Jiránkovi. Bez uhlí podle něj hrozí zdražení tepla.

Aktéry, kteří schůzku iniciovali, prezident Václav Klaus podpořil. "Účastníci jednání se shodli na potřebě takové právní úpravy, která by institut potenciálního vyvlastnění ponechala," uvedl pro HN mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Prezident se tak prakticky postavil proti jednomu z bodů koaliční dohody. O vyvlastňování pozemků by se totiž mohlo uvažovat v souvislosti se zrušením územních limitů těžby, které jsou platné od roku 1991. Předsedovi vlády Petru Nečasovi (ODS) ale prezidentova aktivita nevadí: "Pan prezident není signatář koaliční smlouvy, na svůj postup má právo," řekl Hospodářským novinám.

Žádný problém se včerejší schůzkou nemá ani ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS), jehož podřízení novou úpravu připravují. "Je dobře, že se pan prezident mohl seznámit též s názory odpůrců novely horního zákona," odpověděl na dotaz HN.

Peake se bojí o životní prostředí

Podle připravované novely má být od roku 2015 těžba možná až po dohodě s majiteli pozemků. I v případě prolomení těžebních limitů by tak nebylo pokračování v těžbě zrovna jednoduché.

Sám ministr Martin Kocourek se za prolomení limitů těžby v minulosti postavil již několikrát. S pokračováním těžby počítají dokonce hned dva ze tří scénářů návrhu nové státní energetické koncepce.

Proti těžbě za dnešní "nedotknutelnou hranicí" není v zásadě ani premiér Nečas, který tuto variantu poprvé veřejně připustil letos na jaře. Možné prolomení limitů ale podmínil právě dohodou mezi těžebními společnostmi a majiteli pozemků.

Za bezpodmínečné zachování limitů se nicméně staví zástupci Věcí veřejných. Místopředsedkyně strany Karolína Peake včera přispěchala s novými argumentem - prolomení stávajících hranic těžby by podle ní mohlo vést k dalšímu růstu sociálního napětí na severu Čech. Obává se totiž zhoršení životního prostředí. "Chceme-li, aby v Ústeckém kraji převažovali slušní a vzdělaní lidé, musíme jim k tomu vytvořit podmínky, ne je dále zhoršovat," prohlásila pro agenturu ČTK Peake.

Nejen proti spekulantům

Klaus se včera s účastníky schůzky shodl, že ponechání možnosti vyvlastnění znamená hlavně pojistku , která by měla zabránit spekulativnímu nákupu pozemků. "Zamezíme tak nákupu pozemku za účelem blokování těžby," prohlásil generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška.

Další prohlášení aktérů setkání ale svědčí spíše o tom, že jim jde o vyvlastňování jako takové. Bez rozdílu, jestli někdo pozemek koupil za účelem spekulací, nebo na něm žije několik generací.

"Bez vyvlastnění se stát de facto vzdává možnosti rozhodovat o využití energetického bohatství naší země," tvrdí prezident Hospodářské komory Petr Kužel. "Je důležité, aby vyvlastňování bylo zcela standardní a nepodléhalo žádným vlivům," dodává.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů