Pátek, 29. března 2024

Největší ekologické zátěže v Pardubickém kraji jsou na Pardubicku

Největší ekologické zátěže v Pardubickém kraji jsou na Pardubicku

Největší staré ekologické zátěže v Pardubickém kraji jsou soustředěny do Pardubic a obcí v okolí. Náklady na jejich odstranění činí podle dřívějších odhadů několik miliard korun, z největší části je zaplatí stát. Další stovky milionů korun si vyžádá sanace dalších osmi starých zátěží, které musí vyřešit Pardubický kraj.
Nejrozsáhleji je stovkami tisíc tun odpadů z chemické výroby zamořena velká část území a spodních vod pardubické chemičky Synthesia. Náklady na sanace, z nichž některé se již uskutečnily, se dříve odhadovaly na zhruba tři miliardy korun.

Znečištění v chemičce má zlikvidovat vítěz takzvaného ekotendru. Stát totiž zvažuje, že některé ekologické zátěže nechá odstranit v rámci superzakázky za desítky miliard korun. Tendr se týká 510 lokalit po celém Česku. Nejlevnější nabídku podala firma Marius Pedersen Engineering, a to ve výši 56,8 miliardy korun, vyplývá z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo financí po otevření obálek s nabídkami. Zatím ale není jasné, zda vláda zvolí tento způsob řešení, nebo velký tendr zruší a vydá se cestou dílčích projektů. Kritici míní, že v supertendru by stát za odstraňování zátěží zaplatil víc, než je nutné.

V Pardubickém kraji je kontaminované i území rafinerie Paramo a jejích provozů na Pardubicku. Vyčištěná je již lokalita u prodejny Lidl v Pardubicích, připravují se sanace skládek Blato, U Trojice a Zdechovice. Na skládce Časy se již několik let odstraňují zbytky po rafinaci ropy. Znečištění v areálu hlavního závodu v Pardubicích a skládky Hlavečník a Nová Ves jsou součástí výše zmíněného státního ekologického tendru. Celkem stát garantuje rafinerii úhradu nákladů na sanace znečištění na Pardubicku až 1,241 miliardy korun.
Další staré ekologické zátěže musí řešit Pardubický kraj, neboť jejich původce již neexistuje nebo se jej nepodařilo jednoznačně prokázat. Letos by měla začít sanace areálu bývalého podniku Transporta v Chrudimi zamořeného zvláště chlorovanými uhlovodíky, trvat bude 12 měsíců. Město na odstranění znečištění získalo příslib 176 milionů korun státní dotace, zbylých asi 30 milionů korun uhradí Pardubický kraj.

Kraj eviduje v regionu rovněž dalších sedm dosud neřešených velkých ekologických zátěží. Na Chrudimsku leží například skládka odpadů z elektrotechnického průmyslu v Hamříku u Hlinska, sklady chemikálií ve Slatiňanech a areál původního podniku Transporta. Na Orlickoústecku je znečištěna lokalita v Dolní Lipce a území firmy Eltes v Jablonném nad Orlicí, která je v konkurzu, ve Svitavách areál bývalých čistíren, stejně jako v Přelouči na Pardubicku.

Pardubický kraj už musel v minulosti řešit sanace několika velkých znečištění. V Boru u Skutče na Chrudimsku nechal zlikvidovat skládku průmyslových odmašťovadel a čisticích látek, v Hodoníně v témže okrese úložiště agrochemikálií. Kontaminace se už dostala do okolí a ohrožovala zdroje pitné vody. Celkové náklady obou sanací se vyšplhaly zhruba na 130 milionů korun, které pocházely z fondů Evropské unie a peněz státu a kraje. Rekultivace skládky u Lukavice na Chrudimsku vyšla hejtmanství na 80 milionů korun, z čehož 68 milionů získal od Státního fondu životního prostředí. Už dříve kraj musel nechat za 18 milionů korun vyčistit zamořený areál bývalé Tesly v Pardubicích a štolu bývalého dolu u Vranové Lhoty na Svitavsku, která byla zavezena 270 tunami nebezpečného odpadu. Hejtmanství muselo rovněž zčásti na své náklady zneškodnit nelegální sklad 150 tun nebezpečných chemikálií ve Chvaleticích na Pardubicku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů