Čtvrtek, 28. března 2024

Japonci prý budou muset masivně investovat do obnovitelné energie

Japonci prý budou muset masivně investovat do obnovitelné energie

Nahrazení jaderných energetických zdrojů sluneční a větrnou energií přijde Japonsko do roku 2020 na 280 miliard dolarů. Odhaduje to ekologická organizace Greenpeace, která dnes vyzvala Tokio, aby v budoucnu zajistilo bezpečnou energii. V neděli uplynulo půl roku od katastrofálního zemětřesení a cunami, při němž byla kromě jiného poškozena jaderná elektrárna Fukušima. Nejenom v Japonsku se pak oživila debata o bezpečnosti jaderné energetiky.

Nový japonský premiér Jošihiko Noda řekl, že bude-li s tím místní obyvatelstvo souhlasit, chce vláda po ukončení bezpečnostních kontrol obnovit provoz v odstavených jaderných reaktorech. Z 54 jaderných reaktorů, které má Japonsko k dispozici, je nyní v provozu jenom 11.

Po havárii, která byla nejhorší za minulých 25 let, je nyní proti jádru 70 procent Japonců. Domnívají se, že je zapotřebí rozvíjet alternativní zdroje, a to bez ohledu na cenu. Ze slunečních a větrných elektráren pochází jenom jedno procento elektřiny, již Japonsko potřebuje.

Ekologická lobby doporučuje zvýšení kapacity turbín poháněných větrem z nynějších 2,1 na 56 gigawattů. V případě slunečních panelů pak z 3,6 na 57 gigawattů. Greenpeace také počítá s tím, že cena solární energie, jež je teď vyšší než cena elektřiny vyráběné z fosilních paliv, bude s technologickým pokrokem klesat.

"V Evropě se cena solární energie loni snížila o víc než 50 procent a v příštích 12 měsících klesne o dalších 20 procent. Existuje ohromná konkurence, solární panely vyrábí mnoho čínských společností," řekl odborník na energetiku z Greenpeace Sven Teske.

Greenpeace se domnívá, že Japonsko by mělo do deseti let snížit množství energie vyráběné z uhlí o 60 procent a o 16 procent pak kapacitu zařízení, které elektřinu vyrábějí z nafty. Naopak mírně stoupnout by mohla kapacita elektráren využívajících zemní plyn.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů