Pátek, 19. dubna 2024

Ekofilm 2011 zveřejnil bohatý program

Dan Bárta, Michael Londesborough, Jaroslav Dušek, Jiří Menzel, Květa Fialová a mnozí další zamíří na začátku října na jih Čech za filmy, besedami, výstavami a dalším programem...

Ekofilm 2011 zveřejnil bohatý program

Mezinárodní filmový festival o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm zasáhne ve dnech 3. - 9. října České Budějovice, Třeboň a Český Krumlov. Vstup na akci je opět zdarma.

Letošním symbolem festivalu je rašící jehličnan, protože rok 2011 byl OSN vyhlášen Mezinárodním rokem lesů. "Les je jeden z klíčových ekosystémů naší planety. Jak všichni víme, na péči o něj logicky existuje řada názorů a na toto téma také množství snímků. To jen dokazuje 202 přihlášených a 59 soutěžních filmů letošního ročníku Ekofilmu - u příležitosti Roku lesa se organizačnímu týmu festivalu podařilo získat pestrou a hodnotnou sestavu filmů. Diváci se mají na co těšit," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Místa konání festivalu

Ekofilm 2011 se bude konat v Českých Budějovicích v Kině Kotva (v sále i kavárně kina), v Akademické knihovně Jihočeské univerzity, na Přírodovědecké fakultě JU, v kavárně Domu knihy Kanzelsberger, v sále Českého rozhlasu U tří lvů a zahájení festivalu také na Náměstí Přemysla Otakara II. Třeboňským centrem dění bude kino Světozor na Masarykově náměstí a Dům přírody Třeboňska. Dějištěm festivalu v Českém Krumlově bude především Městské divadlo, včetně kavárny Antré, Prelatury a Atria (kde se bude konat farmářský trh) a také Kino J&K.

"Těšíme se na všechny, kteří na Ekofilm přijedou, protože ho považují za "svůj" festival. Děláme všechno pro to, aby program i atmosféra letošního ročníku nikoho nezklamaly." zve producent festivalu Jan Fischer.

Kinobus Ekofilmu

I tento ročník navštíví speciálně upravený Kinobus základní školy v jižních Čechách (např. v Chýnově, Nových Hradech nebo Kunžaku). Promítání se navíc dočkají také senioři a mladí pacienti Dětské psychiatrické léčebny v Opařanech.

Zahájení festivalu

Zahájení festivalu proběhne v pondělí 3. října na Náměstí Přemysla Otakara v Českých Budějovicích. Už od 14:00 poběží program pro rodiče s dětmi, v 16:00 bude odstartována cyklojízda na Hlubokou n.Vlt. a zpět, v 18:00 uvede Jaroslav Dušek koncert skupiny The Tap Tap a ve 20.30 proběhne zahájení promítání festivalu v kině Kotva, a to zvláštním uvedením filmu Yanna Arthuse Bertranda O lesech a lidech, který vytvořil pro OSN jako oficiální film pro Mezinárodní rok lesů. Koncertovat budou Swing Trio Avalon a Jakub Šafr.

Soutěž

O Velkou cenu Ekofilmu 2011 se bude ucházet 59 filmů vybraných z celkového počtu 202 přihlášených. V informativní sekci poběží 27 a v sekci filmů na přání 108 filmů. Na festival přihlásilo své filmy 35 zemí z celého světa i tak vzdálených a zajímavých jako Jihoafrická republika, Šalamounovy ostrovy, Nový Zéland, Ekvádor. Nejvíce filmů přihlásilo Německo (48), dokonce více než čeští autoři (46), dále přišlo 14 pořadů z USA a 12 ze Slovenska.

Porota

Filmy bude posuzovat šestičlenná jury v následujícím složení: Americký potápěč a ekolog William Parks, novozélandský režisér Ilja Ruppeldt, Osamu Okamura, architekt, šéfredaktor časopisu ERA21, Dagmar Rajčanová, organizátorka slovenského festivalu Envirofilm, prezidentka Ecomove International, Alice Aronová, filmová publicistka, a David Prudký, filmový producent a publicista. (Původně ohlášený německý filmový historik Hans-Joachim Schlegel se bohužel ze zdravotních důvodů omluvil.)

Odborný doprovodný program

Dan Bárta a Aleš Dolný povedou v úterý 4. 10. seminář Vážky lesů východního Bornea a představí výstavu na téma vážek. Seminář "Péče o lesy v národních parcích ČR" připravuje Radek Drahný, (Správa KRNAP). Roku chemie se bude festival věnovat prostřednictvím odpoledního diskusního bloku Michaela Londesborougha Chemie v akci. Na téma Rok dobrovolnictví připravujeme panel na PřF JU ve čtvrtek 6. 10. Povídání s herečkou Květou Fialovou a režisérem Martinem Slunečkem nejen o seriálu Magické hory v Čechách proběhne v sobotu 8. 10. Tentýž den široká delegace herců a štábu vč. režiséra J. Menzela uvede Vesničku mou střediskovou. Slovenský tvůrce Robert Puchert bude u příležitosti promítnutí svého filmu 10 hodin a 55 minut diskutovat o financování filmů a crowdfundingu. V pátek 7. 10. dopoledne proběhne tradiční údržba Lesa Ekofilmu. O víkendu navíc proběhne v Českém Krumlově u Městského divadla farmářský trh. Na festivalu budou instalovány výstavy Dobrovolnictví v životním prostředí, Krkonošská rašelinka, výstava fotografií studentů a pracovníků PřF JU, fotografie Jiřího Kučery z natáčení filmu Vesničko má středisková, a výstava Dana Bárty a Aleše Dolného Vážky.

Divadelní a hudební doprovodný program

Na festivalu vystoupí Ivan Hlas, Varhan Orchestrovič Bauer, Jazzová sekce OFO a Epoque quartet, Swing Trio Avalon a Jakub Šafr a The Tap Tap. Pilný den bude mít ve čtvrtek 6. 10. Jaroslav Dušek, který se předvede v diskusi Člověk, příroda, živé bytosti a kosmos s Tecciztemocem, mladým umělcem z Mexika o odkazu aztécké duchovní tradice a šamanském nazírání světa. Ten samý den zahraje Co NOVÉHO u výčepu - další variace na úspěšné autorské představení mladých neslyšících lidí s následnou besedou s Jaroslavem Duškem, účinkujícími a diváky nejen o českém znakovém jazyce a kultuře neslyšících. Večer zakončí pořadem Jaro, léto, podzim života...Varhana Orchestroviče Bauera a Jaroslava Duška. Na všechna tato představení je vstup na základě festivalové akreditace. Divadelní představení Pátá dohoda podle předlohy Dona Miguela Ruize s Jaroslavem Duškem, Pjérem La Šéz a Zdeňkem Konopáskem uvidí diváci v Českém Krumlově v pátek 7. 10.

Zakončení festivalu a udílení cen

Závěrečná tisková konference se uskuteční v 17:30 v Českém Krumlově v penzionu Barbakán. Slavnostní zakončení proběhne v sobotu 8. 10 od 19:30 v Městském divadle, kde festival promítne v neděli 9.10. od 9:00 do cca 13:00 i kolekci vítězných filmů.

Soutěže pro diváky

Ekofilm připravil pro svoje diváky letos celou řadu zajímavých soutěží o hodnotné ceny. Příležitost vyhrát iPod Shuffle, Velkou encyklopedii zvířat, DVD s filmy Architekt odpadu a Home a další ceny se nabízí ve fotosoutěži, ve které vybereme nejlepší snímky jakéhokoli jehličnanu, symbolu letošního ročníku festivalu! Ve spolupráci s restauracemi Krčma Barbakán a Life Is Dream bude možné ve festivalové soutěži v ČRo České Budějovice a webovém portálu Topzine.cz. vyhrát 7x večeři pro dva u "festivalového stolu" v těchto restauracích. Na ČRo 1 - Radiožurnálu bude možné vyhrát ubytování v Krumlově na závěrečný víkend festivalu včetně vstupenek na slavnostní večer s předáním cen. V dalších soutěžích bude možné získat balíčky přírodní kosmetiky a další ceny.

Festival dnes vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí ČR. Organizátorem festivalu je občanské sdružení Ekofilm. Další informace najdete na www.ekofilm.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů