Čtvrtek, 28. března 2024

Ekotendr v cíli. Cena je vyšší, než se čekalo

Stát uveřejnil nabídky firem na likvidaci ekologických škod

Ekotendr v cíli. Cena je vyšší, než se čekalo

Obálky s cenovými nabídkami leží od včerejška na stole ministra financí. A potvrzují obavy mnoha kritiků - ceny jsou mnohem vyšší, než se očekávalo, a všechny tři společnosti podaly až překvapivě podobné nabídky. Řeč je o mnohamiliardové zakázce na odstranění starých ekologických škod.

S nejnižší cenou - 56,8 miliardy korun - přišla společnost Marius Pedersen Engineering. Geosan Group podala nabídku ve výši 57,8 miliardy a firma Environmental Services ze skupiny J&T nabízí 65,5 miliardy korun.

Vítězem tendru by tak měla být firma Marius Pedersen Engineering. Otázkou však zůstává, zda se bude vítěz vůbec vybírat.

"Zveřejněné ceny mé námitky a pochybnosti nejen nerozptýlily, ale posílily," uvedl premiér Petr Nečas. Ten se již minulý týden nechal v rozhovoru pro HN slyšet, že si nedokáže představit, že by jeho vláda spojila s touto zakázkou své jméno. Zakázku vypsala v roce 2008 vláda Mirka Topolánka.

Právě okolo ceny obří ekozakázky panují značné nejasnosti. Ministerstvo financí si v roce 2008 při vypisování zakázky překvapivě žádný posudek udělat nenechalo. Vysvětlení? Ovlivnilo by to prý výši nabídek.

Na ministerstvu životního prostředí tak ještě pod vedením Martina Bursíka vznikla analýza, podle které by se měly náklady na ekotendr pohybovat mezi 26 a 33 miliardami.

Zakázka, v rámci níž se má sanovat na 510 znečištěných lokalit, má podle kritiků obrovský korupční potenciál. "Jde o největší jednorázový korupční obchod v dějinách této země," říká například ředitel Transparency International David Ondráčka.

Nastavení podmínek navíc podle Nečase i dalších kritiků nahrává tvorbě kartelů.

Proti pokračování tendru se spolu s premiérem a ODS postavily i Věci veřejné. Jediným, kdo chce i nadále v tendru pokračovat, je ministr financí Miroslav Kalousek, který ho před třemi lety inicioval.

"Dokud se vláda neseznámí s nezávislým posudkem, není možné tendr komentovat. Až po zhlédnutí posudků bude vláda schopná rozhodnout o výhodnosti daných nabídek," odráží výtky kritiků Kalousek.

Oficiální cenový posudek zadala vláda až letos v létě společnosti Deloitte Advisory, oponentský posudek vypracuje společnost Ernst & Young. Firmy tak měly na jejich sepsání jen přibližně dva měsíce.

Hodnotící komise, která bude nyní zpracovávat nabídky a na přelomu října a listopadu je podle mluvčího ministra financí Ondřeje Jakoba předá vládě, tyto posudky nicméně ani neuvidí. Má pouze formálně nabídky posoudit a kabinetu je předat.

Až ten rozhodne, zda a jak bude zakázka pokračovat. Celý tendr by měl být dokončen do konce letošního roku.

56,8 mld.
Nejlevnější nabídku v tendru na odstranění starých ekologických škod podala firma Marius Pedersen Engineering, a to ve výši 56,8 miliardy korun. Podle dřívější analýzy ministerstva životního prostředí by se však hodnota zakázky měla pohybovat mezi 26 a 33 miliardami.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů