Úterý, 23. dubna 2024

Papežštější než papež

Papežštější než papež

Český průmysl se díky tlaku na >>zelenější ekonomiku<< naučil pracovat hospodárněji se surovinami, energií a optimalizovat výrobní procesy. To v dlouhodobém horizontu může představovat konkurenční výhodu proti výrobcům, kteří takovou transformací neprošli. Jedná se tedy o pozitivní vývoj, obzvláště v případech, kdy lze změny realizovat za přijatelných nákladů.

Hlad po ekologicky a energeticky šetrných produktech se navíc promítl také do poptávky. Nicméně je nutné říci, že tato poptávka po >>zelených produktech<< se ukazuje být menší, než by si propagátoři zelené ekonomiky přáli.

Česko se ještě donedávna snažilo být papežštější než papež a přijímalo předpisy v ještě přísnějším znění, než jak je požadoval Brusel. Jako příklad lze uvést nadstandardní počty ekoduktů pro migraci živočichů přes dálnice, což zvyšovalo cenu již tak předražených dálnic.

Zátěž environmentální legislativy se projevuje také při hodnocení dopadů staveb na životní prostředí. Tento proces je mnohdy zdlouhavý, což způsobuje prodlužování termínu dostavby projektů, a tím jejich prodražování.

Proto by průmysl uvítal, kdyby vláda důsledně realizovala svůj záměr uvedený v programovém prohlášení eliminovat nadbytečné požadavky environmentální legislativy (takzvaný ekoaudit).

Speciální kapitolou je snaha Bruselu o snižování emisí CO2. Pokud unie nedosáhne toho, aby se do systému obchodování s povolenkami zapojili další velcí znečišťovatelé, jako jsou USA nebo Čína, neúměrně zdraží evropská produkce.

Obecně řečeno, tlak na udržitelnost rozvoje a úsporné technologie je pozitivní, ale pouze za předpokladu, že respektuje možnosti výrobců. Pokud tomu tak je, může to pro výrobce představovat komparativní výhodu, pokud ne, může naopak oslabit jejich konkurenceschopnost.

AUTOR: Radek Špicar
viceprezident Svazu průmyslu a dopravy

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů