Pátek, 29. března 2024

Plzeň má první naučnou říční stezku, vede údolím Úslavy

Plzeň má první naučnou říční stezku, vede údolím Úslavy

Plzeň má svou první naučnou říční stezku, a to údolím Úslavy. Trasa dlouhá devět kilometrů vede podél toku řeky od Koterova až k soutoku s Berounkou v Doubravce. Během zhruba tříhodinového výletu lidé projdou kolem 13 informačních tabulí se zajímavostmi z geografie, biologie, hydrologie, historie i kultury. Podobné tabule se v budoucnu objeví u stezek v údolních nivách všech plzeňských řek. ČTK o tom řekla Kateřina Juríková z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

"První zastavení se nachází nad příjezdovou cestou ke kostelu sv. Jiří v Plzni-Doubravce," uvedla. Právě u kostela sv. Jiří se setkávají vody z celého Plzeňska. Úslava je přitom nejmenší z plzeňských řek a jako jediná z nich nepramení v pohraničních horách, ale v Plánické vrchovině.

Podle Jana Hajšmana, jenž připravil text na infotabule a také zpracoval šedesátistránkového Průvodce naučnou stezkou Údolím Úslavy, vystřídala Úslava v minulosti mnoho jmen. "V 18. století bývala nazývána Bratawa, Oslawa a Auhlawa, v následujícím století také Olawa, Bradawa a roku 1844 poprvé Uslawa," uvedl.
Turisté, kteří se po devítikilometrovém úseku vydají, projdou například kolem zastávky Lopatárna neboli bývalého hamru z 19. století, jenž dnes slouží jako provozní zázemí plzeňského sportovního areálu. Dalšími zastávkami jsou Papírenský mlýn, Letná, Lobezský park, Lobzy, Střelnice, Božkov, Božkovský ostrov, V Závrtku, Koterov a Pod Hájem.

Podle Josefa Čiháka z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně vede říční stezka po stávajících cestách, do budoucna se ale počítá s její úpravou v rámci projektu budování sportovně-rekreačních tras v údolích řek. "Cílem je přiblížit řeky zpět k lidem. Připraveny už jsou tabule i pro ostatní říční stezky," uvedl Čihák.

První říční trasa doplňuje širokou nabídku plzeňských naučných stezek, mezi nimiž je například Stezka po stopách Františka Malocha, Sigmondova stezka, Zábělá, Lesopark Homolka či Sofronka.

Stezka byla vytvořena díky mezinárodnímu projektu REURIS, který se zabývá revitalizacemi vodních toků v urbanizovaných oblastech. Do projektu se Plzeň zapojila v září 2008, celkem díky němu získala 9,5 milionu Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů