Čtvrtek, 28. března 2024

Ozonová vrstva nad ČR se vrátí do původní podoby zhruba roku 2020

Ozonová vrstva nad ČR se vrátí do původní podoby zhruba roku 2020

Dlouhodobé řady meteorologických měření ukazují, že množství ozonu v ozonové vrstvě Země se nad Českou republikou začalo zvyšovat, a to zvlášť v zimních měsících. Na úroveň roku 1980, kdy ozon v důsledku škodlivých látek vypouštěných člověkem začal mizet, by se mohlo jeho množství ve střední Evropě vrátit kolem roku 2020. Soudí tak vedoucí Solární a ozonové observatoře Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Karel Vaníček.

Ozonová díra nad Antarktidou, která byla poprvé zaznamenána v roce 1985 a o pět let později dosáhla 28,3 milionu kilometrů čtverečních, což je trojnásobek rozlohy Austrálie, se začne zacelovat v průběhu druhé poloviny století. Později by dokonce množství ozonu v atmosféře mělo ještě vzrůstat.

Vaníčkovo pracoviště měří množství ozonu v atmosféře už 50 let a na výzkumu spolupracuje s předními světovými centry. Observatoř se nyní zaměří na zkoumání důvodů, proč ozonu nepřibývá v letních měsících, Vaníček to přičítá jiným vlivům než chemickým procesům, tedy lidskému působení. Jev by podle něj mohl souviset se změnou klimatu. Uvedl to na semináři, který dnes uspořádalo ministerstvo životního prostředí.

Stabilizaci ozonové vrstvy Země a její postupnou regeneraci vědci přičítají mezinárodní ekologické úmluvě, takzvanému montrealskému protokolu, který vstoupil v platnost 16. září roku 1987. Celkem 24 signatářských států se tehdy zavázalo ke kontrole výroby chemických látek poškozujících ozonovou vrstvu, k postupnému omezení jejich používání a k jejich likvidaci šetrným způsobem, aby nedocházelo k nechtěným únikům do atmosféry.

Zpočátku se razantní opatření zaměřila na těkavé organické chemikálie s obsahem halogenů, sloučenin s vysokým obsahem fluoru a chloru v organické molekule. Látky známé pod označením freony se těšily veliké popularitě a hojně se používaly jako hnací náplň ve sprejích či jako chladicí prostředek v ledničkách a klimatizacích. K dalším sledovaným látkám patřily bromofluorouhlovodíkové sloučeniny známé pod obchodním názvem halony, které měly své místo například v halogenových hasicích přístrojích a tlakových lahvích. Nyní protokol zahrnuje ke stovce nebezpečných látek, které podle vědeckých důkazů poškozují ozonovou vrstvu.

Výroba a spotřeba nejškodlivějších regulovaných látek byla pro běžné účely v rozvinutých státech včetně České republiky již téměř úplně zakázána nebo radikálně omezena. Halony byly v České republice zakázány k 1. lednu 1994, tvrdé freony k 1. lednu 1996 a metylbromid k 1. lednu 2005.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů