Pátek, 29. března 2024

Začal Evropský týden mobility, zapojí se do něj víc než šedesát měst a obcí

Začal Evropský týden mobility, zapojí se do něj víc než šedesát měst a obcí

Už po desáté se řada evropských měst připojí k Evropskému týdnu mobility. Tématem letošního ročníku je alternativní doprava. Kampaň chce upozornit na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou a zároveň nabídnout možnosti jiných druhů dopravy. Do projektu je zapojeno víc než 30 států, v České republice se ho účastní 64 obcí.

"Podporujeme projekty, které nejsou hurá akcí a veřejnost do ničeho netlačí, proto si Evropský týden mobility, kdy se obce samy zapojují a vymýšlí svůj program, zaslouží naši pozornost. Města sama by měla umět nabídnout obyvatelům takové alternativy, aby rozhodnutí nechat svoje auto doma bylo pro lidi výhodné a dostatečně pohodlné, aby bylo logickým vyústěním jejich možností dopravy," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

V českých a moravských městech probíhá Evropský týden mobility (16. - 22. září) už devět let. Letos má téma "Alternativní doprava". Cílem kampaně je propagovat aktivní způsob života, upozornit na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou ve městech a prezentovat výhody používání udržitelných forem dopravy (pěší chůze, kolo, tramvaj, autobus, vlak).

V jeho průběhu se mohou lidé účastnit různých zajímavých tematických akcí, které organizuje město, obec nebo případně i soukromí pořadatelé. Součástí Týdne mobility je už každoročně Evropský den bez aut, který připadá na 22. září.

Týden mobility je organizován v rámci projektů Evropské komise, v České republice je hlavním koordinátorem Ministerstvo životního prostředí, které zodpovídá za vyhlášení daného ročníku v rámci republiky.

Ročník 2011, výběr z programu

Podrobný program zúčastněných měst: http://www.mzp.cz

16. 9. - Letovice - velká drakiáda.

17. 9. - Praha - Zábor Smetanova nábřeží s bohatým programem. Návštěvníky může zaujmout výstava tramvají, prezentace elektrovozidel, nebo hudební vystoupení.

17. 9. - Brno - Zábavný program na podporu jízdy bez aut, in-line jízda centrem Brna.

22. 9. - Pardubice - Na Třídě Míru se koná velký veřejný piknik pod širým nebem.

22. 9. - Jilemnice - Návštěva Sběrného dvora kde bude připravena akce "Zaskočte si pro radu jak se zbavit odpadu"

22. 9. - Zlín - Zahájení tradičního ekojarmarku.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů