Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ není tygrem, ale hajtrou

ČEZ není tygrem, ale hajtrou

Martin Roman si při odchodu z čela společnosti ČEZ při výtce na jeho nezdravé propojení se světem politiky a jejích temných zákoutí, posteskl, že "musel i lobbovat, protože mu šlo o hodnotu firmy". To zní rozumně. Problém je v tom, že ČEZ není investičním fondem, ale elektrárenskou společností, která nese nejen odpovědnost za spolehlivé dodávky energií, ale jako polostátní firma má také odpovědnost vůči státu. Martin Roman řídil ČEZ s akcentem na krátkodobý zisk akcionářů a svůj vlastní v podobě opčního programu pro manažery. Stát a občané přitom přišli zkrátka.

Při jeho tzv. úspěšném řízení firmy totiž zcela opomíjel společenskou odpovědnost a budoucí konkurenceschopnost firmy. Důsledky pocítíme v momentě, kdy se ukáže, že strategická rozhodnutí a investice do zastaralých technologií učinily z východoevropského tygra nekonkurenceschopnou hajtru. To už se ale bude Roman dávno se svými kamarády slunit zase někde v Toskánsku...

Romanovo muzeum páry

Co mám na mysli, když mluvím o společenské odpovědnosti? ČEZ je největším znečišťovatelem ovzduší v zemi. V severozápadních Čechách, kde provozuje deset uhelných elektráren, je střední délka života o dva roky kratší, než je průměr v ČR. Je zde nejvyšší výskyt nádorového onemocnění plic, spontánních potratů a rodí se zde děti s vrozenými vadami. Vědci prokázali souvislost mezi těmito onemocněními a emisemi uhlovodíků a jemného polétavého prachu z hnědouhelných elektráren provozovaných firmou ČEZ.

Management ČEZ nese tedy odpovědnost nejen za zhodnocení akcií, zisk a odvod daní a dividend státu, ale také za negativní dopady výroby elektřiny na životní prostředí a zdraví. ČEZ dlouhodobě těží z toho, že vyrábí elektřinu levně v zastaralých elektrárnách s nízkými náklady. Přitom prodává za tržní cenu, která je v Česku odvozena od tržní ceny v Německu. Výsledkem jsou vysoké ceny elektřiny a mimořádný zisk, kterým se Roman chlubí. Zapomíná však dodat, že ČEZ realizuje svoji závratnou marži na úkor českých spotřebitelů a že tento benefit jim odmítá vrátit.

Namísto toho ČEZ "prolobboval" zastaralou technologii pro novou elektrárnu Prunéřov II, ve které se pro výrobu 1 MWh elektrické energie spotřebuje o téměř jedenáct procent uhlí více, než kdyby nainstaloval nejmodernější technologii. Podle ročenky Mezinárodní energetické agentury jsou Prunéřov II a Tušimice jedinými mezi téměř padesáti stavbami elektráren ve světě, které připomínají spíše muzeum historie páry než žádané moderní zařízení.

Bezzubá dozorčí rada

Ještě zajímavější je zjištění, že ČEZ staví svůj skanzen s přehledem nejdráže ze všech zemí OECD. Zatímco průměrné náklady na nejmodernější technologie v zemích OECD jsou 2308 USD na kW instalovaného výkonu, ČEZ má pro své tři projekty průměrné náklady na úrovni 3485 USD/kW. Neměla by tuto "efektivitu" prověřit dozorčí rada? Neměla by prověřit všechna netransparentní výběrová řízení na dodavatele? Neměla by požadovat informace o vlastnické struktuře dodavatelů? Jistěže, v normální zemi měla! Jenže můžeme od dozorčí rady očekávat kritický postoj k dosavadnímu hospodaření firmy, když se jejím předsedou stal právě člověk, který na tomhle šlendriánu postavil svoji slávu?

Ať už je za přestupem Romana z ředitele ČEZ do funkce předsedy dozorčí rady cokoli, pro občany České republiky z toho nic dobrého nekouká.

AUTOR: Martin Bursík
Autor byl předsedou Strany zelených a ministrem životního prostředí

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů