Čtvrtek, 25. dubna 2024

Julie Hrstková: Povolenky: rozpočtová hra

Julie Hrstková: Povolenky: rozpočtová hra

Dohodli jsme se, že se dohodneme, zní závěr ze schůzky, kde se ministři průmyslu, životního prostředí a financí snažili o finální dohodu, jak naložit s emisními povolenkami. V podstatě jde o to, zda vše prodat a polovinu z výnosu přerozdělit na snižování emisí přímo z rozpočtu ze státních projektů. Nebo tu část (zhruba polovinu) určenou na snižování CO2 věnovat firmám zdarma, aby z výnosu z nich mohly za předem daných podmínek investovat do čistších technologií.

Zásadní na celém sporu o povolenky zdarma je, že vlastně vůbec nejde o čistotu ovzduší, ale o to, kdo vlastně bude celý balík peněz přerozdělovat. Jestli firmy, které ovšem stejně budou muset kvůli přísným pravidlům a stejně přísným pokutám investovat do ekologických akcí i v dalších letech. Nebo stát, který tak jako tak musí polovinu výnosů z prodeje dát do ekologie ovzduší.

Jenže tady už existuje více možností, jak nastavit "zelený" program. Buď může utržené peníze dát energetikám coby dotaci na konkrétní projekty (až na to, že kombinace přímého prodeje s následnou dotací nedává smysl), nebo by stát musel oprášit nějaký nový projekt typu zelená úsporám.

Pakliže by platily současné odhady, mohlo by do zelených projektů jít v dalších letech až 200 miliard korun. Což jen pro běžnou představu odpovídá ceně zateplení deseti tisíc panelových domů. To by ovšem v důsledku mohlo vést k výraznému snížení spotřeby energií a tepla, a tedy k výrazně nižším odběrům a následně i sníženým ziskům energetického a teplárenského sektoru, který by nejenže přišel o povolenky zdarma, ale ještě by získal velkou konkurenci na vnitřním trhu, kterou samozřejmě nechce.

Boj pod hlavičkou úspory emisí a příjem do rozpočtu se tak dá v podstatě zredukovat na boj o přežití mezi teplárnami a stavebním průmyslem, který by naopak obnovení jakéhokoliv programu typu zelená úsporám uvítal. Anebo jde jen o hrátky s rozpočtem, ze kterého tak jako tak musí jít část peněz z povolenek na snížení emisí.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů