Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé upletou stromům svetry

Lidé upletou stromům svetry

Necelý týden po Evropském dni bez aut, který v neděli proměnil spodní část Václavského náměstí v pěší zónu, se uskuteční další akce šetrná k životnímu prostředí. V sobotu 24. září se koná již šestý ročník pouličního festivalu Zažít město jinak, jehož součástí je i Velká podzimní cyklojízda Prahou. Po celém městě navíc pořadatelé chystají i doprovodné programy.

Od jedné do páté hodiny odpoledne se bude v Národní technické knihovně konat směnárna knih. Čtenáři donesou přečtenou literaturu a na oplátku budou mít možnost vzít si knihy, které odložili zase jiní čtenáři.

Vyklizenou Staropramennou ulici využijí organizátoři jako obrovské plátno. Kolemjdoucí se pokusí pomocí křídy vytvořit společný obraz. Akci bude navíc snímat časosběrná kamera a následně vznikne i dokumentující snímek.

V Thomayerových sadech se chystá piknik spojený s dekorováním stromů, tak zvaným guerilla knittingem. Během hodování upletou účastníci svetry pro několik dřevin. K dispozici bude i rychlokurz háčkování.

Samotná cyklojízda, které se každoročně účastní tisíce lidí, vyrazí ve 13 hodin z Rumunské ulice v Praze 2 a měla by dojet na Letnou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů