Pátek, 19. dubna 2024

Každou minutou Češi odevzdají k recyklaci téměř 48,5 kilogramů vysloužilého elektrozařízení

2 905 kilogramů! Přesně tolik vysloužilého elektrozařízení skončí ve sběrné sítí kolektivního systému ELEKTROWIN každou hodinu.

Každou minutou Češi odevzdají k recyklaci téměř 48,5 kilogramů vysloužilého elektrozařízení

Jen ledniček a mrazniček odevzdají lidé průměrně rovnou tisícovku denně. Tento výsledek řadí Čechy na páté místo v recyklaci v porovnání s ostatními evropskými zeměmi.

Ledničky a mrazničky již tradičně tvoří největší podíl elektroodpadu k recyklaci. "Jen během loňského roku se nám podařilo vysbírat od lidí přes 362 tisíc kusů chladniček. Jejich celková hmotnost byla vyšší než 16 tisíc tun," prozrazuje Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. "Díky tomu se nám podařilo opětovně využít až 10 tisíc tun železa. Na výrobu takového množství železa by přitom bylo potřeba téměř 2 miliony tun železné rudy," přepočítává Tvrzník.

Díky husté sběrné síti společnosti ELEKTROWIN končí ve sběru také velké množství drobných spotřebičů. Jen za loňský rok jich ELEKTROWIN zrecykloval přes 831 tisíc. To znamená, že se každý den lidé zbaví téměř 2300 vysloužilých spotřebičů. I přesto, že se jedná o vysoké číslo, není příliš oslňující. "Recyklace drobného elektrozařízení není stále ještě pro Čechy běžná. Často se stává, že lidé vyhodí vysloužilý holicí strojek nebo fén do běžné popelnice. Výjimkou nejsou ani plastové rychlovarné konvice vyhozené do kontejneru na plasty," dodává Tvrzník.

ELEKTROWIN a.s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 110 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří téměř 1000 sběrných míst v 800 městech a obcích, 2600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.


Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů