Pátek, 26. dubna 2024

Milovníci přírody si budou moci prohlédnout Amatérskou jeskyni

Milovníci přírody si budou moci prohlédnout Amatérskou jeskyni

Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras mimořádně zpřístupní o prvních dvou listopadových víkendech část Amatérské jeskyně. Se svými 40 kilometry je nejdelším podzemním systémem střední Evropy. Akce se uskuteční v souvislosti s letošním 55. výročím vyhlášení krasu, který je nejstarší chráněnou lokalitou na Moravě. ČTK to řekl Antonín Tůma ze správy této CHKO.

Příchozí se budou moci projít po asi 500 metrů dlouhé trase. Procházka touto částí podzemí má své kouzlo; nejde se totiž po upravených chodníčcích, v podzemí schází zábradlí i schodiště, je nutné si svítit baterkami a na několika místech přebrodit potok. Očekává se asi 600 návštěvníků. Nejmenším není akce určena.

V krasu je více než 1100 jeskyní. Pouze pět z nich je zpřístupněno veřejnosti. Nejslavnější jsou Punkevní jeskyně s podzemní plavbou, které jsou propojeny se dnem propasti Macocha. Ročně si je prohlédne 200.000 turistů z celého světa.

Punkevní jeskyně jsou zlomkem rozsáhlého podzemního systému nazvaného Amatérská jeskyně, který se podařilo popsat před 40 lety. Dosud není zcela prozkoumán. Svědčí o tom nedávný nález 1,5 kilometru dlouhé části jeskyně nazvané Šošůvecký koridor. I s hlavní částí Amatérské jeskyně je veřejnosti nepřístupný.

Amatérská jeskyně je známa nejen spletitostí svých chodeb, ale i tím, že se v ní stala největší tragédie v historii moravské speleologie. Zahynuli v ní 29. srpna 1970 speleologové Milan Šlechta a Marko Zahradníček. Krasem se tehdy přehnala bouřka, která zvedla spodní vody. Dvojice proto utonula.

Naposledy byla jeskyně zpřístupněna před dvěma lety.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů