Sobota, 20. dubna 2024

Stát rozdá zdarma povolenky za 50 miliard

Výrobci elektřiny dostanou od vlády povolenky za padesát miliard korun. V úvaze je i uhlíková daň.

Stát rozdá zdarma povolenky za 50 miliard

Osud emisních povolenek v hodnotě 47,5 miliardy korun je zpečetěn. Vláda povolenky rozdá výrobcům elektřiny výměnou za investice do snižování znečištění životního prostředí.

"V letech 2013 až 2020 bude ČR disponovat 640 miliony povolenek. Celkem 39 procent těchto povolenek bude přiděleno českému průmyslu a budou přidělovány zdarma. Je to postup, který plyne z předchozích období," uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na včerejší tiskové konferenci. Přidělené emisní kredity tvoří přibližně třetinu všech povolenek, s nimiž bude stát v letech 2013 až 2020 hospodařit. Za přidělené emise se energetické firmy zavázaly proinvestovat až trojnásobek určené sumy.

Vláda do budoucna také zváží zavedení uhlíkové daně pro malé zdroje, které nebudou v následujících letech za povolenky platit. "Uhlíková daň se bude ještě řešit," řekl HN ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

"Určitě je to dobrá zpráva, že česká energetika stejně jako polská dostane investiční impulz ke změně své struktury. Investice v hodnotě 150 miliard korun pocítí významně i čeští dodavatelé a průmysl," okomentoval rozhodnutí vlády mluvčí energetické firmy ČEZ Ladislav Kříž. Právě ČEZ má dostat dvě třetiny z bezplatných povolenek.

Proti přidělení bezplatných emisí jsou někteří ekologové. Podle nich by energetiky investovaly do snižování emisí i bez povolenek zdarma. Lepší je podle nich tlak Evropské unie na snižování emisních limitů po roce 2016.

"Je podezřelé, že se podniky zavážou k trojnásobku investic, než které musí podle směrnice udělat," uvedl právník Ekologického právního servisu Jan Šrytr.

"Povolenky jsme schválili, uhlíkovou daň budeme ještě řešit."
Martin Kocourek
ministr průmyslu a obchodu

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů