Pátek, 19. dubna 2024

Ptali jste se na Greenpeace

Ptali jste se na Greenpeace

Na dotazy čtenářů serveru Ekonom.cz odpovídal. Čestmír Hrdinka., výkonný ředitel Greenpeace ČR.

OTÁZKA: Proč musíme kvůli vám kupovat úsporné žárovky? Nepřikazujete lidem, čím mají doma svítit?

Váš příspěvek mi lichotí v tom, že bychom měli takovou váhu hlasu, že by Evropská unie psala zákony podle nás. Tak to není.

Ohledně žárovek - proč bychom za účelem produkce světla měli používat klasické žárovky, když většinu energie spotřebují na teplo?

OTÁZKA: Co si myslíte o Václavu Klausovi?

S panem prezidentem jsem se nikdy nesetkal a ani nemám potřebu se s ním scházet.Nedokážu si vysvětlit zlobu a pohnutky člověka, který se uchýlí k vyjádření ve smyslu, že se bojí ekologických organizací více než al-Káidy. Problém je, že on se bojí všeho, co zavání občanskou společností a angažovaností lidí. Žije hluboce v minulém století.

Těším se na další volební období, v němž Václav Klaus nebude moci kandidovat.

OTÁZKA: Kdo vás platí, jaké jsou vaše výdaje?

Mezi dvě základní hodnoty, které si Greenpeace striktně hlídá po celou dobu své existence, patří nenásilí a nezávislost. Abychom mohli být nezávislí, nepřijímáme žádné finanční dary od vlád či průmyslu. Naprostá většina našich příjmů je od jednotlivých lidí. V České republice máme více než 16 tisíc platících přispěvatelů, celosvětově přes 2,5 milionu. V roce 2010 byly naše výdaje 16 milionů korun, v organizaci pracuje 17 lidí plus dobrovolníci.

OTÁZKA: Proč zelené hnutí bojuje proti jaderné energetice?

Viděl jste někdy finanční analýzy využívání jaderné energie - se započtením dotací, likvidace jaderného paliva a dekontaminace elektrárny po dosloužení? Jaderná energie nezajistí dostatek elektřiny pro lidstvo. Na jak dlouho dostačují zásoby uranu? Pouze na několik desetiletí, rozhodně ne za horizont příštího století.

OTÁZKA: Se kterou českou (nebo v Česku působící) firmou máte největší problémy?

V posledním roce jsme se zaměřovali spíše na státní správu s požadavky ohledně energetiky a ochrany klimatu. Ministerstvo průmyslu a obchodu je zářný příklad. Špatnou zkušenost máme se snahou Czech Coal prolomit limity těžby hnědého uhlí.

Kompletní znění on-line rozhovoru najdete na Ekonom.cz

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů