Pátek, 26. dubna 2024

Z jednoho vysavače pět fleecových mikin a 400 hřebíků

Z jednoho vysavače pět fleecových mikin a 400 hřebíků

Místo vysavačů samé fleecové mikiny. Tak by to dopadlo, kdyby se zrecyklovaly všechny. V každém je totiž ukryto až 4,2 kilogramů plastů, ze kterých je možné znovu vyrobit až 170 plastových láhví nebo 5 fleecových mikin. Podobné bohatství ukrývají také vysloužilé žehličky, mikrovlnné trouby, fény, ledničky i třeba holicí strojky.

Recyklací vysloužilců lze znovu využít a vrátit do oběhu celou řadu materiálů. "Například zpracováním vysloužilé pračky lze získat až 23 kilogramů železa. Jeho využitím může vzniknout až 6 metrů čtverečních plechové střešní krytiny nebo 27 metrů železných trubek," vysvětluje Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. "Každá pračka je přibližně z 15 procent tvořena plasty. Pokud ji nevyhodíme na skládku, umožníme tím výrobu 10 metrů čtverečních plastové folie nebo 6 500 plastových pytlíků," dodává Tvrzník.

Ekologické nakládání s elektrospotřebiči výrazně napomáhá také životnímu prostředí. "Pouhou recyklací nefunkční mikrovlnné trouby se zabrání tvorbě 13,5 kilogramů oxidu uhličitého. Snížením produkce skleníkových plynů dochází ke zpomalení klimatických změn," objasňuje Roman Tvrzník. Recyklace vysloužilců šetří i elektrickou energii. Výroba materiálů přímo z nerostných surovin je energeticky velmi náročná. Zejména v případě železa a mědi dokáže výroba z druhotných surovin ušetřit až 80 procent energie. "Odevzdáním vysavače do sběrného dvora se ušetří 104 kWh elektrické energie," zakončuje Tvrzník.

ELEKTROWIN a.s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 110 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří téměř 1000 sběrných míst v 800 městech a obcích, 2600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.


Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů