Čtvrtek, 28. března 2024

Zelenou stuhu za ekologii letos získal Drmoul na Chebsku

Zelenou stuhu za ekologii letos získal Drmoul na Chebsku

Zelenou stuhu v rámci soutěže Vesnice roku letos získala obec Drmoul na Chebsku. Ocenění se uděluje za péči o zeleň, veřejná prostranství a krajinu. S celostátním vítězstvím je spojena dotace až 700.000 korun. Druhý byl Císařov na Přerovsku, třetí Teplýšovice na Benešovsku, oznámil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Radek Ležatka. Ceny dnes byly předány v sídle Senátu.

Drmoul se zhruba 850 obyvateli získal první cenu mimo jiné za úpravu prostranství kolem místní kaple Svatého Josefa - regeneraci a výsadbu sídelní zeleně a úpravě vodní nádrže. Nechal také vybudovat dřevěný altán, terasy a lávky. Obci k tomu pomohly dotace z Programu rozvoje venkova a od EU.

Třísethlavý Císařov se na druhé místo vyšplhal za péči o životní prostředí. V případě Teplýšovic hodnotící komise ocenila dlouholetou snahu vedení obce i jejích obyvatel o údržbu zeleně, obnovu alejí, remízů a vodních ploch. Stejně jako další krajští vítězové mohou čerpat dotaci až 400.000 korun.

Cílem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice. Klání poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995. Celkem se letos soutěže zúčastnilo 305 obcí ze 13 krajů. Hlavní cenu získala uherskohradišťská obec Komňa, která loni v klání o zelenou stuhu skončila druhá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů