Úterý, 19. března 2024

Nový ekotendr by mohl státu ušetřit desítky miliard, řekl Nečas

Nový ekotendr by mohl státu ušetřit desítky miliard, řekl Nečas

Nový tendr na odstranění ekologických zátěží by mohl státu ušetřit desítky miliard korun. Stát by měl zakázku rozdělit na více částí, čímž by se soutěže mohlo zúčastnit více firem a vznikl by tlak na snížení ceny. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Do ekologického tendru se přihlásili tři účastníci. Nejlevnější nabídku podala firma Marius Pedersen Engineering, a to 56,8 miliardy korun. Další zájemce Geosan Group nabídl ekologické škody odstranit za 57,8 miliardy Kč a třetí účastník soutěže Environmental Services ze skupiny J&T za 65,5 miliardy korun.

"Já jsem vyjadřoval pochybnosti o zakázce dlouhodobě. Poté, co byly zveřejněny cenové nabídky, se mé pochybnosti prohloubily," řekl Nečas.

Premiér preferuje rozdělení sanací do několika částí, které by byly méně finančně náročné. "Mohlo by se přihlásit více uchazečů, než je současný počet tří, a tím by vznikl tlak na cenu dolů," řekl Nečas.

Ekotendr kritizuje řada dalších politiků, včetně zástupců koaličních Věcí veřejných i opoziční ČSSD. Také Strana zelených a nevládní organizace Transparency International (TI) vyzvaly vládu, aby tendr uzavřela bez vítěze. Podle ředitele TI Davida Ondráčky by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Podle ministerstva životního prostření je ale reálná suma zakázky kolem 40 miliard, podle nevládních organizací jen 25 miliard korun. I kvůli této kritice nyní ministerstvo financí nechává hodnotu zakázky prověřit.

Stát musí staré ekologické škody odstranit, protože to slíbil vlastníkům zamořených území. Tendr na odstranění starých ekologických škod se týká více než 600 lokalit po celém Česku. Jde například o areál Kovošrotu Praha v Kolíně, Českých Budějovicích nebo Praze. Dále seznam uvádí třeba Papírny Jindřichov, areály společností Paramo, Unipetrol, Spolana, Mora Moravia, Velamos, Škoda Auto, OKD, Benzina nebo Avia.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů