Pátek, 29. března 2024

Česká elektřina z jádra bude časem neprodejná, tvrdí poslanec Bundestagu

Česká elektřina z jádra bude časem neprodejná, tvrdí poslanec Bundestagu

Do české jaderné energetiky se opřel další německý politik. Vedoucí frakce CDU/CSU ve Výboru pro životní prostředí Německého spolkového sněmu Josef Göppel v dopise zaslaném HN kritizuje záměr české energetické koncepce, který počítá s dalším rozvojem jaderných elektráren.

"Je překvapivé, že jen několik málo měsíců po nehodě v Japonsku - což zcela jistě není technologicky zaostalý stát - je stále ještě možné vidět v energii z jaderných zdrojů energii s budoucností," diví se Göppel.

O prvním návrhu Státní energetické koncepce informovaly HN před několika týdny. V příštích desetiletích počítá s masivním nárůstem výroby elektřiny z jádra. Podle Göppela to může pro Česko být problém. "Rozvoj výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů je v Německu rychlejší, než se očekávalo. Proto nebude pro českou jadernou elektřinu v blízké budoucnosti už žádné odbytiště," tvrdí.

Göppelův výrok přichází dva dny po vyjádření expertů na životní prostředí CDU a CSU, kteří po vzoru Německa nabádají k celosvětovému odchodu od jádra.

"Chápu to jako politický tlak," komentuje energetický analytik J&T Michal Šnobr Göppelův dopis. "Němci přistupují k celé energetické situaci emotivně a já se jim nedivím. Zásadně však nesouhlasím s argumentem, že je Německo ve stavu tak rychlého rozvoje obnovitelných zdrojů, že naši jadernou energii nebudou potřebovat," dodává.

V podobném duchu jako Göppel se v červnovém rozhovoru pro HN vyjádřil i člen Spolkového sněmu a expert strany Zelených Hans-Josef Fell. I on tvrdí, že českou elektřinu z jádra Němci nebudou potřebovat.


více na byznys.ihned.cz

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů