Sobota, 20. dubna 2024

Pedagogové z Kutnohorska se učí, jak pro svou výuku využít odpad

Pedagogové z Kutnohorska se učí, jak pro svou výuku využít odpad

Občanské sdružení Ekodomov díky podpoře Dobročinného fondu Philip Morris a Nadačního fondu Slunce pro všechny realizuje v Kutné Hoře cyklus pěti řemeslných a výtvarných seminářů pod názvem Tvořivé učení. Semináře jsou určené pro pedagogické pracovníky, kteří mají ve svých třídách děti se speciálními potřebami a rozvíjejí u žáků především manuální zručnost a návyky k pracovním činnostem.

"Ve speciálních školách je navýšena časová dotace pro předměty, které rozvíjejí zručnost žáků. Mnohdy ale školy narážejí na nedostatečné finanční, pomůckové a materiální vybavení učeben. Z těchto důvodů je cyklus seminářů zaměřen především na techniky a materiály, které jsou cenově dostupné a mohou si je přinést děti z domova," říká Lucie Sádlová, koordinátorka projektu a pokračuje: "V rámci seminářů se pedagogové naučí jak kreativně využít takové materiály jako PET lahve, papírové krabičky, sáčky od čaje, korkové zátky, prostě to, co by obyčejně skončilo spíše v odpadkovém koši." Lektorka seminářů Jitka Rosická doplňuje: "Prostřednictvím tvořivých aktivit chceme společně vychovávat děti a mládež se speciálními potřebami ke smysluplnému využívání volného času, pedagogové tak od nás získají nejen metodické a praktické náměty pro svou výuku, ale zároveň obdrží i pracovní pomůcky a materiál, aby to, co se naučí, mohli se svými žáky hned vyzkoušet."

Semináře se konají v učebně ZŠ Jana Palacha v Kutné Hoře, kde má Ekodomov své sídlo, a účastní se jich patnáct pedagogických pracovníků z Kutné Hory, Čáslavi, Zruče n/S., Uhlířských Janovic, ale i Kolínska. Projekt potrvá celý školní rok a v jeho závěru se uskuteční výstava.

Projekt Tvořivé učení je podpořen Dobročinným fondem Philip Morris ČR a.s. a Nadačním fondem Slunce pro všechny v rámci grantového řízení "Vzdělání boří bariéry".

Kontakt: Mgr. Lucie Sádlová, tel.: 739 039 174, e-mail: infokh(at)ekodomov.cz

Fotky:
V rámci prvního semináře si pedagogové vyzkoušeli, jak vytvořit mozaiku z různých materiálů, od skleněných střepů až po vaječné skořápky.

Mozaika ze skleněných střepů

Mozaika ze skleněných střepů

papírové lepenky" href="http://www.ekodomov.cz/uploads/pics/tz_mozaika_0891.jpg" class="lightbox-enabled">Kam patří papír?papírové lepenky" alt="Mozaika malovaná na látce pomocí papírové lepenky" src="http://www.ekodomov.cz/typo3temp/pics/c892ca9784.jpg" />

Mozaika malovaná na látce pomocí papírové lepenky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů