Sobota, 20. dubna 2024

GAEC 3 a možné využití kompostu

GAEC 3 a možné využití kompostu

Organické složky půdy zlepšují strukturu půdy, zvyšují využitelnost hnojiv a v neposlední řadě příznivě ovlivňují vodní režim půdy. Cílem zavedení standardu GAEC 3 je zvýšit používání hnojiv s vyšším obsahem organických složek, které zlepšují strukturu půdy a v dlouhodobém horizontu zvyšují její úrodnost.

Pro splnění standardu GAEC 3, může zemědělec mimo jiné využívat také kompost. Kompost je organické hnojivo s pomalu uvolnitelným dusíkem obsahující nezbytné živiny pro růst rostlin, má vysoký obsah organické hmoty a neutrální reakci. Kvalita kompostu je vždy odvislá od kvality vstupních surovin a technologie zpracování. Kompost přispívá k nárůstu stability půdních agregátů vůči degradaci deštěm, chrání půdu před erozí a zhutněním.

V rámci cyklu Odpadové dny 2011 zahrnující odborné konference se 21. - 23. září v Náměšti nad Oslavou, pod záštitou Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí, konal 7. ročník mezinárodní konference "Biologicky rozložitelné odpady".

Cílem konference bylo seznámit odbornou veřejnost s nejnovějšími poznatky při zpracování a využití biologicky rozložitelných odpadů (BRO) se zaměřením na koncepci řešení v ČR, legislativu v ČR a EU, výzkum a vývoj nových technologií, monitoring jejich vlivu na životní prostředí, uplatněním nejlepších dostupných technik v praxi, ekonomikou při nakládání s BRO.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů