Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Václav Klaus oslavil svátek svatého Václava obranou konzervativních hodnot proti "oportunistickým modernistům". Termín nevysvětlil, lze tedy klást poťouchlé otázky. Co má proti oportunismu, tedy přizpůsobivosti, když strávil období normalizace v přizpůsobivé šedé zóně a dodnes si to pochvaluje? Co má proti "pokrokářům", když tvrdí, že všechny ekologické problémy vyřeší pokrok? Ale vážně. Oportunističtí modernisté jsou dle prezidenta zřejmě ti, kdo se vezou na vlně multikulturní politické korektnosti. Postavit se proti by bylo odvážné - kdyby tady taková vlna ještě byla. Ale už není. Většina se obrací opačným směrem. Václava Klause proto nazvěme prezidentem oportunistického konzervatismu.

Těžaři a společnosti ze sektoru ropy a plynu dominovali evropským trhům primárních emisí (IPO) ve druhém čtvrtletí letošního roku. Stále nepříznivé podmínky na trhu se však negativně projevily na počtu i hodnotě emisí. Navzdory tomu došlo ve druhém čtvrtletí 2011 k 48%nárůstu hodnoty evropských IPO oproti stejnému čtvrtletí 2010. Ukázal to nejnovější průzkum ze série PwC IPO Watch Europe, který každé čtvrtletí mapuje trh primárních emisí v Evropě.

Vyjádření Ondřeje Lišky, předsedy Strany zelených, ke skonu Wangari Maathai, nositelky Nobelovy ceny a zakladatelky Hnutí zeleného pásu:
"Afrika a celý svět dnes ztratili odvážnou obhájkyni základních práv, demokracie a životního prostředí. Wangari Maathai byla a zůstane zdrojem inspirace pro mnoho lidí po celém světě. Zelení vyjadřují hluboký zármutek nad jejím odchodem. Věříme, že její duchovní odkaz, myšlenky a odvaha, s jakou pojmenovávala problémy dneška, budou dál žít prostřednictvím Hnutí zeleného pásu i těch z nás, kdo jsme měli možnost ji poznat osobně."

Praha je o krok blíž tomu, aby vzápětí po otevření kritizovaného tunelu Blanka mohla začít stavět jeho bezmála devítikilometrové pokračování z Troji ke Štěrboholské radiále. Stavba za nejméně 17 miliard, přezdívaná Blanka 2, totiž obstála při hodnocení EIA, které posuzuje vliv na zdraví obyvatel a životní prostředí. Vnitřní okruh města by tak mohl být kompletně dokončený. Jeho nový úsek z významné části vedený tunely má ale už teď řadu odpůrců. "Řešení některých křižovatek přeruší pěší trasy," řekl Vratislav Filler ze sdružení Auto*Mat. V plánech je i demolice několika domů. Přes napjatou finanční situaci města politici s trasou nadále počítají. "Naší ambicí je, aby začátek stavby navazoval na otevření Blanky na jaře 2014," potvrdil první náměstek primátora Karel Březina. Vypořádat se musí s tím, že posuzovatelé podmínili kladné stanovisko k Blance 2 mimo jiné zprovozněním severní části Pražského okruhu přes Suchdol.

Státní zastupitelství zamítlo podle serveru Lidovky.cz stížnost Martina Knetiga proti obvinění z nepřímého úplatkářství. Knetiga, který byl poradcem exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), policie v létě obvinila z toho, že nabídl úplatek členovi představenstva Komerční banky, aby získal sponzorský dar pro občanské demokraty.

Festival Ekofilm
3. - 9. 10.
České Budějovice, Český Krumlov, Třeboň
www.ekofilm.cza
Zajímáte-li se o životní prostředí, vydejte se na festival Ekofilm, který se na tuto problematiku dívá prostřednictvím kamery.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů