Pátek, 29. března 2024

V Příbrami začala fungovat nová skládka komunálního odpadu

V Příbrami začala fungovat nová skládka komunálního odpadu

V Příbrami začala fungovat nová skládka komunálního odpadu, kterou vybudovala firma SVZ centrum v areálu bývalého rudného dolu v Bytízu. Pojme 100.000 metrů krychlových odpadu, což by mělo vystačit na pět let. Firma současně pracuje na rozšíření skládky na milion metrů krychlových a na zavádění technologií vedoucích k efektivnímu využívání odpadů a jejich dalšímu zpracování, sdělil dnes ČTK vedoucí skládky Michal Zábrodský.

Budování skládky trvalo přibližně rok, další rok potrvá zkušební provoz. Stavební úřad ho poté vyhodnotí a skládka byla měla být zkolaudována. Kolik peněz si celá investice vyžádala, firma nezveřejnila. Zábrodský pouze uvedl, že šlo o desítky milionů korun.

Kvůli ochraně životního prostředí je pod skládkou vybudována trojí izolační vrstva - bentonitová rohož, folie a geotextilie chránící folii před poškozením. Instalovaný elektronický systém je schopen zjistit případné protržení s přesností na desítky centimetrů. Dále jsou monitorovány podzemní vody pomocí šedesátimetrového vrtu i povrchové vody v nedalekém potoce. Na skládku je možné přijímat komunální, směsné a tříděné odpady, případně sutě či zeminu.

Skládku v Bytízu mělo původně stavět město, nakonec ale prodalo projektovou dokumentaci a předalo stavební povolení soukromému investorovi. Podle starosty Josefa Řiháka (ČSSD) nebylo v silách města skládku vybudovat.

Odpad z Příbrami dosud končil až na skládce v Chrástu, město tam ročně nechávalo odvézt kolem 10.000 tun odpadků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů