Pátek, 29. března 2024

V Čáslavi zahájila provoz nová třídicí linka za 47 milionů korun

V Čáslavi zahájila provoz nová třídicí linka za 47 milionů korun

V Čáslavi na Kutnohorsku dnes zahájila provoz nová třídicí linka komunálního odpadu, jejíž vybudování stálo 47 milionů korun. Při dvousměnném provozu činí její kapacita 15.000 tun odpadu za rok. Tím se řadí mezi nejmodernější a nejvýkonnější zařízení svého druhu nejen v České republice, ale i ve střední Evropě, sdělila dnes ČTK společnost AVE CZ, jež linku vybudovala.

Celý projekt trval téměř tři roky, samotná stavba šest měsíců. Na výstavbu přispěla Evropská unie, AVE CZ se na nákladech podílela z 60 procent. V regionu dosud podobné zařízení chybělo.

Linka je podle investora vybavena unikátní technologií. Za pomocí jednoho vynášecího a dalších pěti třídicích boxů, které je navíc možné rozdělit na polovinu, dokáže současně třídit až 11 komodit.

Kabina třídící linky je plně klimatizována a je vybavena rekuperací, která umožňuje zpětné využívání energie. Příjmový dopravník do lisu snese maximální zatížení v řádech několika tun a samotný lis dokáže vyvinout lisovací tlak 80 tun a má kapacitu až 490 metrů krychlových za hodinu.

Čáslavsko má vysokou hladinu spodní vody, celá stavba proto stojí na mikropilotech, které brání průsakům. Vnitřek haly je vybaven nátěrem zabraňujícím srážení vody a i jímky pro technologii jsou jištěny trojnásobnou hydroizolací.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů