Úterý, 19. března 2024

Likvidace areálu Hobex v Berouně může stát až 20 milionů korun

Likvidace areálu Hobex v Berouně může stát až 20 milionů korun

Beroun se dohodl s vlastníky pozemků a objektů v bývalém areálu Národního centra pro neslyšící zvaného Hobex, že požádá o dotaci na ministerstvu prostředí. Majitelé staveb totiž neodstranili chátrající objekty v požadovaném termínu a nemají na to peníze. Město chce se sanací území pomoci, jelikož v lokalitě žijí bezdomovci a narkomani, kvůli nimž se v okolí zvyšuje kriminalita. Cena za odstranění starých ekologických zátěží se bude pohybovat mezi deseti a 20 miliony korun, řekla dnes novinářům starostka Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci).

Endrlová podotkla, že je zásah ze strany města kvůli likvidaci areálu složitý, protože nejde o městský majetek. Situaci komplikuje také fakt, že pozemky a objekty vlastní dva různí majitelé. Zastupitelé se na zářijovém jednání podle starostky dohodli na tom, že pokud město dotaci získá, tak zároveň odkoupí objekty za symbolických 1000 korun. "Ve chvíli, kdy budou budovy zbaveny jakýchkoliv exekučních titulů, a budou tudíž majetkově čisté, jsme připraveni je koupit a uplatnit na to získanou dotaci," řekla ČTK a ČT Endrlová.

Problémem při odstranění ekologických zátěží z areálu bude zejména materiál, ze kterého byly kdysi objekty postaveny. Použité panely obsahují azbest. Jejich likvidace je finančně vysoce náročná, odpad bude možné uložit pouze na vybraných skládkách. "Vyžaduje to speciální firmu, která bude při pracích dbát na to, aby se nedostala vlákna z azbestových materiálů do ovzduší," upřesnila vedoucí odboru životního prostředí Jitka Ciroková.

Město má s areálem potíže, jelikož v něm žijí desítky bezdomovců a narkomanů. Někteří z nic podle starostky onemocněli žloutenkou typu C. "Bohužel jsou to nepřizpůsobiví občané toho nejhoršího typu. To znamená ti, kteří se nechtějí žádným způsobem sociálně rehabilitovat a nechtějí spolupracovat. Žijí tam na úplném okraji společnosti," prohlásila Endrlová. Kvůli znečištěnému území podle starostky navíc hrozí to, že by mohly nečistoty z areálu proniknout do podzemních vod, což teprve ukážou výsledky hydrogeologického průzkumu.

Pokud se podaří území vyčistit, tak město plánuje, že tam bude ústit nový silniční koridor. Územní plán totiž počítá s vybudováním alternativní silnice k páteřní komunikaci v Plzeňské ulici, jejíž kapacita je na hranici svého naplnění. Ve městě výrazně přibylo aut a nyní jich tudy projede mezi 10.000 až 13.000 denně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů