Čtvrtek, 28. března 2024

Olomouc chce vybudovat v centru podzemní kontejnery na odpad

Olomouc chce vybudovat v centru podzemní kontejnery na odpad

Olomoucká radnice chce vybudovat do konce června příštího roku v městské památkové rezervaci podzemní kontejnery na tříděný odpad. Separované odpady tam nyní lidé mohou odkládat jen v omezené míře do menších nádob, což je nedostatečné. Investice, kterou by částečně mohla uhradit dotace z evropských fondů, si vyžádá podle předběžných odhadů asi tři miliony korun. ČTK to dnes řekl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

V městské památkové rezervaci kontejnery na tříděný odpad nelze na veřejných místech umisťovat. Některé jsou sice se souhlasem vlastníků domů ve společných prostorech nemovitostí, požadavkům obyvatel však podle vedení města nestačí.

Podzemní kontejnery, na jejichž dodávku město vypsalo tendr, by lidé měli najít v Aksamitově a Lafayettově ulici a na třídě Svobody. Na každém stanovišti město chce umístit nádoby na papír, plast a sklo.

Obyvatelé Olomouce loni vytřídili více odpadu než v roce 2009. Objem separovaných komodit se meziročně zvýšil o více než devět procent na 5922 tun. Množství odpadu, které skončilo v klasických popelnicích, však vzrostlo také. Technické služby loni vyvezly 16.773 tun směsného odpadu, což je o 556 tun více než předloni.

Podzemní kontejnery fungují řadu let například v Uničově na Olomoucku a město jejich počet postupně zvyšuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů