Čtvrtek, 28. března 2024

Javořická vrchovina by mohla být dalším národním geoparkem

Javořická vrchovina by mohla být dalším národním geoparkem

Javořická vrchovina by se mohla stát dalším národním geoparkem v Česku. Tento geopark by měl zabírat kolem 180 kilometrů čtverečních území severozápadně od Telče na Jihlavsku. Nacházejí se tam významné geologické jevy, jako Kamenné moře u zříceniny hradu Štamberk. Projekt, který má podpořit turistiku šetrnou k přírodě, připravuje obecně prospěšná společnost Geopark Vysočina.

V republice teď existují dva národní geoparky. Je to Český ráj a Egeria na hranicích s Bavorskem. Nominační dokument ke Geoparku Vysočina byl dnes představen na mezinárodní konferenci o geoturismu v Telči. Byla tak zahájena procedura směřující k přijetí tohoto území do sítě národních geoparků, řekl ČTK předseda správní rady Geoparku Vysočina Michal Paule.

V Javořické vrchovině se podle něj nachází řada geologicky zajímavých míst. Kromě Kamenného moře pod Štamberkem k nim patří i Míchova skála a Mrhatina, přírodní rezervace nedaleko Řásné. Zajímavé jsou i činné a opuštěné lomy u Mrákotína, u Řásné, ve Vanově, Rácově a v Panských Dubenkách.

Na rozdíl od přírodních parků nepřináší geopark lidem žijícím na jeho území žádná omezení. Smyslem geoparku je podporovat udržitelný rozvoj regionu a rozvíjet šetrný turismus, uvedl Paule. Geologické dědictví bude veřejnosti přibližováno atraktivním způsobem, například pomocí zážitkových tras.

Na Geopark Vysočina se nyní připravuje projekt, na němž by se v rámci přeshraniční spolupráce měli podílet i Rakušané. V tomto projektu se počítá s vybudováním geostezky pro turisty, tedy 400 metrů dlouhého dřevěného chodníku v korunách stromů. V plánu je rovněž vznik informačního centra. Pracovníci geoparku budou také vytvářet vzdělávací programy pro školy i veřejnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů