Úterý, 19. března 2024

Rusko sčítá ekologické škody na arktickém souostroví

Rusko sčítá ekologické škody na arktickém souostroví

Rusko poprvé odhalilo obrysy ekologické katastrofy, kterou způsobila jeho armáda svou dlouhodobou přítomností na arktickém souostroví Země Františka Josefa. Expedice, která v minulých měsících ostrovy prozkoumávala, zjistila, že se na nich nachází kolem 400.000 ropných barelů a řada poškozených skladišť paliva. Případná sanace bude trvat dlouhá léta, Moskva se k ní ale zatím neodhodlala.

Výsledky expedice prezentoval na čtvrteční tiskové konferenci Gleb Fetisov z ruského ministerstva hospodářského rozvoje. Odborníci odhadli, že na souostroví v Arktickém oceánu je nyní 27.000 tun kovového odpadu, řada nefunkčních vojenských zařízení a palivových skladů, z nichž do okolí prosakují zbytky pohonných hmot.

"Vrchol vojenské přítomnosti byl v šedesátých a sedmdesátých letech. V devadesátých letech armáda své aktivity omezila. Všechno, co se nedalo odvézt, tam zůstalo. Žádný stát si nemůže dovolit zónu ekologické katastrofy na takovém území," řekl Fetisov.

Expedice se zatím pouze pokoušela sečíst škody. Měřila přítomnost chemikálií ve vodních zdrojích, v půdě a v ovzduší. Na základě získaných dat teprve odborníci navrhnou, jak by bylo možné území sanovat.

Země Františka Josefa sestává z téměř dvou stovek ostrovů, které nejsou trvale obydleny. V období studené války se však staly strategickým místem, které tvořilo nárazníkové pásmo mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů