Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kroměříž nesouhlasí s umístěním drticí linky stavebních odpadů

Kroměříž nesouhlasí s umístěním drticí linky stavebních odpadů

Kroměřížská radnice nesouhlasí s umístěním drticí a třídící linky stavebních odpadů v místní části Bílany. Provozovat ji chce společnost Rovina z Hulína na Kroměřížsku. Konečné rozhodnutí vynese krajský úřad. Rada města se opřela o stanovisko osadního výboru v Bílanech, který poukázal zejména na prašnost a hluk drtičky, řekla dnes novinářům starostka Daniela Hebnarová (ODS).

"Osadní výbor má několik podmínek k tomu, aby mohla být umístěna drticí linka v podstatě v blízkosti rodinné zástavby. Jde například o omezení provozu na určitý počet hodin, skrápění, opravu komunikací a studie hlučnosti a prašnosti, které zatím nebyly předloženy. V každém případě se tím bude muset krajský úřad zabývat," uvedla Hebnarová. Drticí linka má podle ní stát asi 190 metrů od nejbližšího domku.

V současné době době záměr není v rozporu s územním plánem. V budoucnu by ale podle starostky mohla být lokalita na okraji Bílan směrem k Hulínu využita pro stavbu dalších rodinných domů. Přístupová cesta k pozemku, která by musela být opravena a zpevněna tak, aby unesla zátěž nákladních automobilů vezoucích stavební suť, je navíc v majetku města.

Radnice má podle starostky zkušenost s drtičkou stavebních odpadů již z předloňského roku. Tehdy pracovala při likvidaci bývalého lazaretu v areálu někdejších Žižkových kasáren ve Velehradské ulici mobilní linka. "Přes ujištění provozovatele byla hlučná a prašná," poznamenala Hebnarová. Město postupuje při povolání podobných záměrů již léta podobně.

"Naše největší priorita je ochrana bezpečí obyvatel," uvedla starostka Kroměříže. Radnice například neprodloužila smlouvu s nájemcem motokrosové dráhy v části Těšnovice, kde si lidé také ztěžovali na hluk a prach. Nesouhlasí ani se zavážením bývalé cihelny ve Vážanech popelovým granulátem Otosan 2, který vzniká při spalování uhlí v teplárně, z produktů odsíření a z vápna.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů