Čtvrtek, 28. března 2024

Sluneční energie do školek v evropském finále

Sluneční energie do školek v evropském finále

Projekt Solární energie do školek Mateřské školy Ohaře se probojoval do evropského finále soutěže U4energy. Slavnostního vyhlášení v italské Neapoli, které proběhne 13. října, se vedle školky ze středočeské obce zúčastní i školy z Rakouska, Chorvatska, Malty, Slovinska a pořadatelské země. U4energy, první celoevropská soutěž o energetickém vzdělávání, je organizována Evropskou komisí a financovaná prostřednictvím programu Inteligentní energie pro Evropu.
Mateřská škola Ohaře se do finále soutěže probojovala i navzdory skutečnosti, že je toto klání určené pouze pro základní a střední školy. "Protože je náš projekt Solární energie do školek opravdu velmi kvalitní, oslovila jsem přes Dům zahraničních služeb příslušné evropské orgány, které naší mateřské škole nakonec udělily výjimku a mohli jsme se do soutěže přihlásit. Ještě větší překvapení ale bylo, že jsme v kategorii "Energy efficiency measures at school" postoupili do finále", říká Iveta Dudková, ředitelka MŠ Ohaře. "Projekt nejen že šetří náklady na provoz školky, díky němu se navíc i malé děti formou her a na základě konkrétních příkladů dozví, jak správně šetřit energii", dodává Dudková.
Cílem projektu "Solární energie do školek" je úspora energií a zlepšení životního prostředí v obcích prostřednictvím využívání alternativních zdrojů energie namísto neekologických zdrojů ohřevu teplé vody. Alternativním zdrojem energie jsou v tomto případě solární panely na teplou užitkovou vodu. Projekt Občanského sdružení Zálabí získal v červnu 2010 finanční podporu v rámci grantového programu Partnerství pro Kolínsko automobilky TPCA, samotná instalace panelů na školce v Ohařích proběhla v srpnu 2010 a v následujících měsících byl celý systém ověřen v praxi. Slavnostní uvedení do provozu proběhlo 22. dubna 2011 na Den Země.
Úspora energie
Provoz Mateřské školy Ohaře byl a je zcela závislý na elektrické energii (vytápění, ohřev vody, spotřebiče), tato skutečnost se také odráží v provozním rozpočtu. V roce 2010 bylo na provoz školky určeno 300 000 Kč, 47 % z celkové sumy (140 000 Kč) spotřebovala právě elektřina. Záměrem při realizování projektu bylo, s ohledem na vzrůstající ceny elektřiny, snížit tuto finanční zátěž a současně poskytnout dětem a zaměstnancům školky komfort teplé vody po celý den.
U tohoto projektu je nutné vzít na vědomí, že v zimních měsících má školka velkou spotřebu elektrické energie, neboť je vytápěna akumulačními kamny, zatímco v měsících se slunečním svitem je spotřeba téměř nulová, protože ohřev vody zajišťují sluneční kolektory a elektřinu spotřebovávají pouze drobné elektrické spotřebiče
DOSAŽENÉ ÚSPORY
Ušetřená energie v %
Elektřina (%)
11,01%
Snížení emisí CO2
Následkem snížení spotřeby elektřiny
2370,16
Finanční úspory
Následkem snížení spotřeby elektřiny
369,54 EUR
Sluneční kolektory v praxi
Výhodou slunečních kolektorů na MŠ Ohaře je absence obsluhy, vše je automatické a bezpečné, vedoucí pracovník pouze sleduje teplotu vody na digitálním ovladači. Několik desítek let staré bojlery v havarijním stavu nahradila bivaletní nádoba a výrazně tak zútulnila umývárnu dětí. Ve staré budově z roku 1898 je instalováno nejmodernější zařízení na využití obnovitelných zdrojů.
Partnerství pro Kolínsko
Grantový program TPCA Partnerství pro Kolínsko vznikl v roce 2005 z iniciativy automobilky Toyota Peugeot Citroëm Automobile s cílem systematicky přispívat k rozvoji kolínského regionu. Každý rok jsou vybírány veřejně prospěšné projekty, které jsou podpořeny celkovou částkou 4 milióny korun. Regionální podpora se vztahuje na čtyři oblasti - životní prostředí, bezpečnou dopravu, vzájemné soužití a zapůjčení vozidla. Cílem programu TPCA Partnerství pro Kolínsko je přispět k trvale udržitelnému rozvoji Kolínska, rovnováze jeho ekonomického, sociálního i ekologického rozměru a k většímu zapojení občanů do dění v obcích.
MŠ Ohaře
Mateřská škola Ohaře byla otevřena v roce 1980. Školka je jednotřídní a chodí do ní děti z Ohař, Němčic a ostatních spádových obcí. Od roku 2003 je školka právním subjektem a jejím zřizovatelem je obec Ohaře.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů