Pátek, 29. března 2024

Prezidenti visegrádské čtyřky jsou pro rozvoj jaderné energetiky

Prezidenti visegrádské čtyřky jsou pro rozvoj jaderné energetiky

Prezidenti zemí visegrádské skupiny (V4) na dnešním summitu v Maďarsku podpořili pokračování jaderné energetiky v regionu. Atomová energie podle nich pro Polsko, Maďarsko, Českou republiku a Slovensko nemá alternativu a je výhodné ji dále rozvíjet. Hlavy států V4 to řekli novinářům po jednání ve Visegrádu,k de zakončili dvoudenní summit V4. Omezení jaderných elektráren prosazuje Německo v souvislosti s havárii v japonské elektrárně Fukušima poškozené zemětřesením.

"Hovořili jsme o tom, že mírové využití atomové energie je pro nás velice důležité. Nemá to alternativu, jsme velice závislí na jaderné energii," řekl maďarský prezident Pál Schmitt po skončení jednání prezidentů V4. Také jeho protějšky z Česka a Slovenska označili jadernou energetiku za důležité téma schůzky.

"Máme silný pocit, že by bylo absurdní zejména pro země našeho typu, které nemají plyn a jiné velmi lukrativní energetické zdroje, abychom se programu jaderné energetiky vzdávali," řekl český prezident Václav Klaus. Je podle něj naprosto chybné, aby se havárie ve Fukušimě interpretovala jako energetický problém, když byla následkem přírodní katastrofy.

Podle slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče je atomová energie důležitým zdrojem v regionu a má další budoucnost. "To, že dnes je najednou móda, že atomové elektrárny jsou z hlediska ekologického a bezpečnostního nepřijatelné, je trochu přehnané," poznamenal.

Uzavírání jaderných elektráren je podle Gašparoviče navíc velmi nákladné. "Dát peníze do vědy a výzkumu těchto elektráren má větší význam, než dávat je do likvidace," řekl.

Německo se po havárii ve Fukušimě rozhodlo odstavit všech svých 17 jaderných elektráren do roku 2022. Energie z jádra nyní zajišťuje asi pětinu spotřeby ve Spolkové republice. Ta chce v budoucnu při výrobě elektřiny mnohem víc sázet na obnovitelné zdroje nebo plyn.

Česko má nyní k dispozici čtyři jaderné reaktory v elektrárně Dukovany a dva v Temelíně, kde polostátní energetická společnost ČEZ plánuje stavba třetího a čtvrtého bloku. Z jádra loni bylo v České republice vyrobeno přes 30 procent elektřiny a podle pracovní verze státní energetické koncepce počítá stát do budoucna se širokým využitím jaderné energie. Tradičním oponentem rozvoje atomových elektráren ve střední Evropě je Rakousko.

Nynější summit hlav států V4 se koná v jubilejním roce dvacátého výročí založení V4. Plenární jednání prezidentů zemí V4 dnes hostil maďarský hrad Visegrád, který dal uskupení středoevropských zemí jméno.

Tomáš Neřold

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů