Pátek, 29. března 2024

Brontosaurům v Himálajích fandí 14. Dalajláma

Brontosaurům v Himálajích fandí 14. Dalajláma

Brontosauři v Himálajích získali tento víkend podporu 14. Dalajlámy pro školu ve vesnici Mulbekh, které finančně a odborně pomáhají v jejím rozvoji. Setkání proběhlo v sídle tibetské exilové vlády Dharamsale (Indie) a Dalajláma na něm přislíbil finanční podporu cca 650 tisíc Kč ročně. Zároveň vyjádřil souhlas s plánovaným rozvojem podporované školy, který odborně zajišťují členové Hnutí Brontosaurus. Nakonec vyzval další sponzory, aby se k pomoci také přidali.

"Měl jsem ze setkání skutečně pozitivní pocit" popisuje architekt Martin Knap své dojmy z audience, "představili jsme v jaké fázi je škola teď a potom jaké jsou plány do budoucnosti. Dalajlámu skutečně zaujaly problémy, se kterými se obyvatelé Mulbekhu musejí potýkat. Příjemné setkání zakončil Dalajláma štědrým rozhodnutím darovat nám 1,5 miliónu Rupií ročně," dodává.

"Je to pro nás velká čest získat podporu přímo od našeho největšího duchovního vůdce; myslím, že můžu mluvit za všechny z naší vesnice" zhodnotil své dojmy ředitel školy v Mulbekhu Tsewang Norboo. "Peníze využijeme v průběhu dalších let na platy a školení učitelů a taky na stavbu nových tříd prvního stupně."

"O audienci u Dalajlámy jsme dlouho usilovali, protože žadatelů o jeho podporu je skutečně mnoho. Na školy podobné jako je mulbecká se při rozhodování o udělení audience pohlíží seriózněji, pokud mají rozvinutou spolupráci se zahraničními neziskovými organizacemi, jako je tomu v našem případě. Další p! ozitivní skutečnost je, že Dalajláma školu v Mulbekhu minulý rok osobně navštívil. Po této návštěvě se svému asistentovi svěřil, že by v budoucnu rád školu podporoval" odkrývá pozadí události Jiří Sázel, koordinátor Brontosaurů v Himalájích.

Brontosauři v Himálajích pomáhají k dobrému vzdělávání v Malém Tibetu (Ladakh, sev. Indie) od roku 2006. Škole ve vesnici Mulbekh poskytují finanční a odbornou pomoc. V roce 2011 poskytnuli 750 tisíc Kč na stavbu nového školního internátu (navrhnutý jako ekologická stavba z lokálních materiálů vytápěný pomocí sluneční energie). Čeští odborníci asistují při výstavbě nových budov, zpracování výukového plánu nebo výzkumu zájmu komunity a dalších činnostech. Dále Brontosauři posílají do Malého Tibetu každoročně dobrovolníky, kteří učí na místních školách. Brontosauři jsou také partneři evropského projektu propojení Českých a Tibetských škol přes webové rozhraní s názvem La Ngonpo.

Více na webu: www.BrontosaurivHimalajich.cz

Kontaktní osoba: Jiří Sázel
Telefon: +420 603 534 730
E-mail: jiri.sazel@brontosaurus.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů