Úterý, 19. března 2024

Kroužkování uzavře letošní sezónu přírodovědných vycházek Cally

Kroužkování uzavře letošní sezónu přírodovědných vycházek Cally

Tuto sobotu se uzavře letošní ročník cyklu přírodovědných vycházek, který již čtvrtým rokem organizuje sdružení Calla. Letos proběhlo vycházek celkem sedm.

Sobotní vycházka "Za ptáky na krmítko" zavede účastníky do Branišovského lesa poblíž českobudějovického sídliště Máj. Krmítko, na které se vydáme, ovšem není tak docela obyčejné. Ornitolog Petr Veselý přiblíží zájemcům vědecký výzkum ptačího společenstva, který na tomto krmítku probíhá již devátým rokem. Součástí vycházky bude také kroužkování odchycených ptáků a jejich pozorování. Těšit se můžeme např. na několik druhů sýkor, brhlíky, šoupálky, pěnkavy nebo strakapoudy. Bližší informace obsahuje pozvánka v příloze.

V letošním roce se přírodovědných vycházek průměrně účastnilo kolem dvaceti zájemců o přírodu, tento průměr však výrazně snížily dvě vycházky ovlivněné velmi špatným počasím. Tradičně nejvíce táhli netopýři. Vycházky "Netopýří safari na sídlišti" se zúčastnilo 43 lidí. Dále proběhly vycházky "Za stromy a historií do centra", "Za sovami a datly do okolí Máje", "Rostliny a hmyz Vrbenských rybníků" a "Za nočními motýly k Arpidě. Poslední jmenovaná vycházka se kvůli špatnému počasí opakovala.

"Jsme rádi, že přírodovědné vycházky si získaly svoje stálé příznivce. Některé dokonce neodradil od účasti ani déšť. Proto už teď přemýšlíme o zajímavých tématech a lektorech vycházek na příští rok," prozradil Jiří Řehounek, který má cyklus přírodovědných vycházek v Calle na starosti.

Kontakty: Jiří Řehounek (Calla), 605 066 898, RehounekJ@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů