Úterý, 23. dubna 2024

Ekologická katastrofa je větší, než se čekalo

Ekologická katastrofa je větší, než se čekalo

Novozélandská vláda označuje havárii nákladní lodi Rena za největší ekologickou katastrofu v dějinách své země. Podle expertů by totiž do moře mohlo uniknout až desetkrát víc ropy, než se původně odhadovalo.

Z nákladní lodi Rena, která uvízla na útesu u Nového Zélandu, uniklo opět velké množství topného oleje. Podle novozélandského úřadu pro námořní dopravu citovaného DPA se jednalo o 350 tun oleje oproti 20 tunám, které unikly z lodi od ztroskotání ve středu minulého týdne.

Silně rozbouřené moře způsobilo na lodi další poškození, záchranáři proto urychleně evakuovali zbytek posádky.

Rena, která patří řecké společnosti Costamare a plula pod liberijskou vlajkou, má trhlinu v boku a proraženou palivovou nádrž. Plavidlo vezlo kromě zhruba 1700 tun topného oleje i 2100 nákladních kontejnerů.

Pokud se trup 236 metrů dlouhé Reny rozlomí, mohl by do moře uniknout veškerý topný olej, který přepravovala. "Opravdu existuje nebezpečí velkého úniku a neděláme si v tomto ohledu žádné iluze," uvedl včera pro Rádio Nový Zéland jeden ze záchranářů.

Olejová skvrna dorazila v pondělí k pobřeží Nového Zélandu. Dehtové koule byly nalezeny i na pláži Mont Maunganui v oblasti Bay of Plenty, jedné z hlavních turistických destinací na severním ostrově. Olej již zahubil množství mořských ptáků. Ďada kormoránů a tučňáků je v péči veterinářů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů