Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s CENIA, českou informační agenturou životního prostředí zveřejnilo k 30.9.2011 údaje o znečišťování životního prostředí v ČR za rok 2010 a splnilo tak svoji povinnost danou zákonem č. 25/2008 Sb. Údaje nahlášené do IRZ za předešlé roky (2004 - 2009) spolu s daty za rok 2010 jsou k dispozici zde.

Nejnovější verze klávesnice Logitech odstraňuje hlavní potíž většiny bezdrátových modelů, a to díky vestavěným solárním článkům, které napájejí klávesnici energií z okolního světla. K jejímu napájení není potřeba přímé sluneční záření, stačí okolní světlo v místnosti. Po plném nabití může klávesnice pracovat až tři měsíce v naprosté tmě. Navíc si lze stáhnout aplikaci pro solární napájení, která na první pohled dodá informace o úrovni nabití baterie, a dokonce upozorní, když bude potřeba více světla. Díky svému zpracování bez PVC a balení v plně recyklovatelné krabici je tato klávesnice navržena tak, aby minimalizovala dopad na životní prostředí. Má plný rozsah kláves včetně numerické části. Její layout byl navržen pro uživatele počítačů Mac. Na trhu je k dispozici od konce srpna 2011 za prodejní cenu 1 999 Kč.

Od května letošního roku začala energetická společnost E.ON dodávat pražskému hotelu Mosaic House elektřinu vyrobenou výhradně z obnovitelných zdrojů. Současně s tím předala do užívání elektromobil smart ed, dva elektroskútry E.ON e-max a nainstalovala dobíjecí stanici typu wall-box pro tato vozidla. Hotel Mosaic House si zakládá na ekologicky šetrném provozu. Stane se prvním hotelem v České republice s nulovými emisemi CO2. Teplota na pokojích se reguluje automaticky dle vnějších podmínek, voda ze sprch a umyvadel se filtruje a znovu využívá při splachování toalet. Zároveň se při tomto procesu získává teplo.

Praha, toulcův dvůr
www.toulcuvdvur.cz
Nakupte si kvalitní a čerstvé produkty na selském tržišti na Toulcově dvoře. Do listopadu zde seženete každý druhý čtvrtek certifikované zboží ekologického zemědělství. Biotržiště otevírá své brány v 15 hodin, poslední nákup musíte stihnout do 18 hodin.

Barevná ortofotomapa zobrazovaná na Národním geoportálu INSPIRE a Kontaminovaných místech byla na třetině území ČR aktualizována nejnovějšími daty pořízenými v roce 2010.
Aktualizované snímky pokrývají Zlínsko, Karlovarsko, Ústecko, Liberecko, Prahu a část středních Čech. Aktualizace se týká i mapové služby geoportálu s názvem cenia_rt_ortofotomapa_aktualni, která zobrazuje stejná data jako výše uvedené mapové aplikace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů