Středa, 17. dubna 2024

Ústecký kraj kontroloval skládku, kam vozí ropné kaly z Ostravy

Ústecký kraj kontroloval skládku, kam vozí ropné kaly z Ostravy

Ústecký kraj kontroloval skládku u Litívnova, kam vozí upravené ropné kaly z Ostravy. Výsledky odpovídaly jeho požadavkům, další kontrola bude 20. října. Skládka funguje jako překladiště před převozem paliva do cementárny v Čížkovicích, kde je budou po šest let spalovat. ČTK o tom v tiskové zprávě informovala mluvčí Ústeckého kraje Magdaléna Hanáčková.

"Kontrolní odběr dosud provedený krajským úřadem potvrdil hodnoty deklarované společnostmi Geosan a Celio a vyhověl rovněž požadavkům na vodný výluh. Mimo rámec integrovaného povolení bude krajský úřad přibližně jednou měsíčně provádět vlastní kontrolní odběry a analýzy prostřednictvím akreditované laboratoře," sdělila Hanáčková. Analýza jednoho vzorku stojí podle ní 10.000 korun.

Další kontrolu kraj plánuje na 20. října, výsledky bude znát do deseti dnů. Ještě před naložením materiálu v Ostravě se odebírají vzorky z každé zásilky. Taková, která testováním neprojde, nesmí být odvezena. "Pokud by došlo ze strany společností realizujících likvidaci odpadu na našem území k porušení jakékoli podmínky stanovené v integrovaném povolení, bude vyvozena odpovědnost," dodala mluvčí.

Vedení Ústeckého kraje využití paliva z ostravských lagun ke spalování v srpnu odmítlo. Odbor životního prostředí krajského úřadu ale nakonec povolení ke skladování kalů na skládce u Litívínova vydal, prý neměl jinou možnost. Ročně se má v cementárně Lafarge v Čížkovicích na Litoměřicku spálit zhruba 20.000 tun paliva, přitom z Ostravy do skladu u Litvínova má být do konce letošního roku převezeno asi 110.000 tun. Ekologové z toho nejsou příliš nadšení, je to prý ale mnohem lepší řešení než spálení v elektrárně.

Ropné kaly se v Ostravě shromažďovaly celé minulé století, jako odpad je produkovala tamní chemička Ostramo. Výsledné laguny jsou považovány za jednu z největších ekologických zátěží v Česku, celkem v nich bylo uloženo asi 200.000 tun kalů.

O využití kalů jako paliva se hovoří už několik let. První plány v roce 2008 vzbudily na Ostravsku značné obavy ze znečištění ovzduší a totéž se opakovalo i v Ústeckém kraji. Podle kritiků obsahují kaly těžké kovy, polychlorované bifenyly i další toxické látky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů